Wednesday, July 23, 2014

HAPPY EID MUBARAK

السلام عليكم
Peace be upon you




Selamat menyambut Hari Raya Aidiltri pada pembaca blog juga kepada blogger-blogger. Ampun dan maaf di pinta sekiranya I ada terkasar bahasa atau you all ada terasa hati sepanjang bersiaran ini.

Semoga perjalan kalian pulang ke kampung berjalan dengan lancar dan pada yang memandu, pandu lah dengan berhemah, berhati-hati, bertolak ansur dan penuh rasa kebertanggungjawaban. Jangan lupa double check segala suis elektrik, paip air, gas dapur dan pintu sebelum memulakan perjalan.

Jaga kesihatan sepanjang Hari Raya dan jaga lah pemakanan you all ye? Jangan main bedal aje :)


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN




Love,


Honey

Tuesday, July 22, 2014

QUINOA GORENG CINA BERSAMA PADPRIK SOTONG

السلام عليكم
Peace be upon you


Ye! Quinoa lagi hahahahahaha. Sejak dah makan quinoa ni dah jadi malas lagi nak makan nasi. Masak quinoa ni pun mudah aje. Setiap hari Jumaat sampai rumah awal jadi buat lah Padprik Sotong since dah carve for it for a long time kan. Sebenarnya malam tadi pun makan quinoa jugak tapi tak ambil gambar nye sebab makan dengan leftovers  lauk pauk hari Ahad punya.



Quinoa Goreng Cina

Ingredients

1/2 cup quinoa
1 cup water
3 cloves garlic (finely chopped)
2 long beans (thinly sliced)
1/4 cup carrot (cube cut)
1/2 onions (cut into wedges)
1 egg
A pinch of salt
2 tbsp vegetable oil


Method

Cook quinoa with a cup of water over medium heat. Once water almost absorbed, turn heat to low and cover with the lid. When fully cook, turn off the heat and let it cool down. Fluff with a fork and set aside.

Heat oil in a wok over high heat. Stir in garlic and cook till fragrant. Add in salt and mix them well. Whisk an egg in a bowl and pour into the wok, in the same time you have to stir it accordingly with spatula. Turn heat to medium. 

Add in long beans and carrot and cook for 2 minutes. Add in quinoa, mix them well and cook for 3 minutes. Turn off the heat and set aside.



Padprik Sotong

Ingredients

4 tube squids (cleaned and cut into rings)
3 cloves garlic (finely chopped)
1/2 onions (cut into wedges)*
4-5 bird's eye chilies (crushed)
2 tbsp chili paste
2 tbsp chili sauce
1 tbsp oyster sauce
1 tbsp sugar
A pinch of salt
1/4 cup cauliflower*
1/4 cup carrot (matchstick cut)*
1/4 cup long beans (cut about 3cm length)*
4 kaffir lime leaves (roughly shredded)*
1 red chili (thinly sliced)*
1/3 cup water
5 tbsp vegetable oil


Method

Heat oil in a wok over medium heat. Add in garlic, bird's eye chilies and cook till fragrant or slightly brown. Pour in chili paste, chili sauce, oyster sauce, salt, sugar and cook for 2 minutes. Add in water and * ingredients, cook for 3-4 minutes or till the water absorbed.

Finally, add in squid, mix them well and cook for two minutes.

Ready to serve.






Bila dah dapat makan ni of course lah craving fixed kan?? :)

Silap hari bulan sebulan tak makan nasi pun tak apa haha. Tapi mana boleh ye dak? Dah nama pon lidah Melayu kan.. of course lah nak makan nasi juga.


Love,

Honey

Monday, July 21, 2014

QUINOA DAGING

السلام عليكم
Peace be upon you



Apa khabar you all? Quinoa daging?? Haaaaa selalu dengar Nasi Daging kan? So kali ni kita cuba Quinoa Daging pulak. Tak menyesal cuba sebab sedap wei! Tak makan nasi dah pun tak apa. Quinoa nye cukup lemak, rempahnya terasa dan memang sedap lah! :)
Dagingnya pula cukup empuk dan terasa rempahnya.


Adapted From : Kak Faudziyah
Adjusted by : Honey

Quinoa

Bahan-bahan (Untuk dua orang)

BAHAN A
300 gm daging lembu
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar (belah 4)
5 ulas bawang putih (belah 2)
1 1/2 sudu teh ketumbar biji
sedikit halia
1 sk garam
Air untuk rebusan



BAHAN B
2 sb buttercup (tak guna minyak sapi sebab yang kecik aje dah RM8. Bukan guna selalu pun nanti bazir je. So tukar pada butter)
1 biji bawang besar (dipotong 4)*
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)*
1 sk lada hitam biji *
1 sk jintan manis biji *
3 biji buah pelaga *
5 kuntum bunga cengkih *
1 kuntum bunga lawang *
1 batang kulit kayu manis *
1 helai daun pandan (di simpul) *
sedikit halia (dihiris nipis)*

BAHAN C
1 cawan quinoa
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan air rebusan daging 


Cara - cara
 
Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan rebus selama 45 minit atau hingga daging empuk atas api yang sederhana.

Biarkan sejuk dan potong nipis daging atau ikut citarasa anda. Ketepikan.

On rice cooker and cairkan butter. Tumis bahan yang bertanda * hingga naik bau dan sedikit layu. 

Cuci quinoa dan toskan. Masukkan quinoa ke dalam bahan yang di tumis dan kacau sebati. Masukkan susu cair dan air rebusan daging. Kacau sebati dan tutup. Tetapi quinoa tersebut mesti lah di kacau dengan garpu apabila airnya sudah kering. Biarkan quinoa masak. Apabila quinoa sudah cukup masak biarkan sejuk dan gemburkan guna garpu.


AIR ASAM



Bahan-bahan

   
2 biji cili merah (seeded)
1 inci belacan 

1/2 sk garam
1 sb gula
3 biji cili padi merah (Alaaa yang pedas gile tu, di hiris nipis)
1 sk asam jawa extra adabi (kalau takde gantikan dengan air asam jawa pekat)
1 biji bawang besar (hiris nipis)
1 biji tomato (potong dua dan hiris nipis)

1 sb kerisik
1/2 cawan air masak


Cara-cara

Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat. Di dalam mangkuk campur ke semua bahan dan gaul rata. Suaikan rasa dan sedia di hidang bersama quinoa daging.




Note : I tak taruk garam dalam quinoa sebab air rebusan daging dah ada garam and butter juga mengandungi garam.

 

Memang lah tersangat heaven dapat makan ni last night dan di gandingkan pula dengan ice lemon tea.. oh heaven! 






Selamat mencuba!




Love,


Honey

Thursday, July 17, 2014

THE TABLE PROJEK

السلام عليكم
Peace be upon you


Mesti you all tertanya-tanya projek apa kan? Tak.. memang 'projek' bukan 'project' :)

Few days ago I joined a special group for breaking-fast at Sekeping Sin Chew Kee and it was a port-luck concept. Tapi ada juga orang sponsor the main courses like nasi arab and laksa laksa johor. For appertizer ada sandwiches (smoked salmon sandwich, prawn sandwish, mushroom sandwich), bread and soup, roti jala, tauhu anora and so on. Kuih muih or cookies port-luck by us. I bawa homemade Kuih Buah Melaka hihi.

The foods are awesome!! Specially laksa johor, spaghetti, sandwiches, tauhu.. Oh my.. terbayang-bayang lagi kesedapannya. Tapi banyak yang I tak sempat rasa like kuih muih la.. roti jala la.. but kuih muih of course lah I ambil buah melaka itu untuk rasa. Al maklumlah I made it for the first time ever! :)Nasib baik menjadi you!!

Jom lah kita layan gambar yang tak seberapa ni. Oh ya, tempat ni memang lah tersangat ohsem!


My Buah Melaka / Onde-onde is ready to be served at The Table Projek.


 
Ini bahagian atas, lorong menuju ke rooftop garden.



This is one of the bedrooms.

 Kat bawah Sekeping ni ialah cafe; Barlai


Tangga yang sangat lah menjunam!


No one can refuse the most delicious pavlova in the world!
 

Can you spot my Kuih Buah Melaka / Onde-onde? 

Tengok lah pipe nye tu, comel kan?

Oh by the way, you can let the window open. So it's look like an open space. Tapi kalau nak tukar baju have to close lah kan? Karang kiri kanan belakang ada orang tengok. 
 

Few days ni tak ada recipe ye sebab tak masak. Last night pun berbuka di rumah kakak. Seronok bila berkumpul macam tu and makan sama-sama. Bertambah-tambah makan you! :)




Love,


Honey

Thursday, July 10, 2014

QUINOA PATTIES WITH SALMON

السلام عليكم
Peace be upon you


Oh nampaknya masih ramai kawan-kawan I di blog ini masih belum kenal quinoa. Ok, tak apa.. I share kan recipe untuk quinoa ini ya? Nanti boleh lah cuba di rumah.

I cooked quinoa again yesterday accompanied by stir-fry kangkung (Asian Water Spinach).



Quinoa Patties

Ingredients

1/2 cup quinoa
1 cup of water
10 slices of salmon belly (roughly chopped)*
1/2 onion (finely chopped)*
2 cloves garlic (finely chopped)*
A pinch of salt *
A pinch of white pepper *
2 tbsp chopped parsley *
3 tbsp vegetable oil


Method

Rinse the quinoa and drain. In a pot, cook quinoa with water over medium heat till the water absorbed. Turn or the heat and let it sit for 10 minutes. Fluff the quinoa with a fork. Set aside.

Place * ingredients in a bowl. Pour in the cooked quinoa and mix them well. 

Use 1/3 cup to measure, form it to round and lightly press and you will get 1" thick patties. You will have 4 patties from 1/2 cup of quinoa.

Heat oil in a  skillet and cook quinoa for 4-5 minutes each sides or till golden brown.

Serve warm with mixed salad.


Note : You can add breadcrumbs to absorb some of the moisture.





Makan 3 ketul dah kenyang. 1 lagi dah membazir.. haih..



Love,


Honey

Wednesday, July 9, 2014

QUINOA GORENG KAMPUNG (LOCAL FRIED QUINOA)

السلام عليكم
Peace be upon you



Haaaaa apa itu Quinoa?? Quinoa ialah sejenis bijirin yang pokoknya lebih seperti pokok bayam. Pokok quinoa tidak sama seperti padi atau gandum yang mana pokoknya seperti lalang. Ia mempunyai kandungan protein yang tinggi dan rendah gluten dan ianya sesuai menggantikan nasi sebagai makanan ruji. 

Quinoa sangat dihargai kerana nilai  kandungan proteinnya sangat tinggi(12% -18%). Tidak seperti gandum atau beras (yang rendah lisin), dan seperti gandum, quinoa mengandungi kumpulan asid amino yang seimbang yang sangat penting untuk manusia, menjadikannya sebagai sumber protein yang luar biasa lengkap antara makanan nabati (makanan dari tumbuhan). Quinoa juga merupakan sumber yang kaya dengan serat,  zat fosforus, zat magnesium dan zat besi.




Ingredients

1/2 cup quinoa
1 cup water
3 cloves garlic (finely chopped)
1/2 onion (bawang besar, thinly sliced)
4-5 bird's eye chilies (crushed)
1/2 thumb size shrimp paste
6-8 medium size prawns (peeled, cleaned)
1 handful water spinach (water convolculus)
1/2 handful dried anchovies
1 egg
4 tbsp vegetable oil
Cucumber for garnish


Method

Rinse quino and cook with water in a pot over low heat. Cook till the water absorbed. Once cooked,let it sit for 10 minutes. Fluff gently with a fork. Set aside.

Heat oil in a wok over medium heat and fry the egg till half cooked, set aside. Use the same oil, fry the anchovies till crisp and golden brown. Drain the excess oil and set aside. Use the same oil again, stir in onion, garlic, chilies, shrimp paste and cook till fragrant. Add in the water spinach and mix them well. Cook for a minute.

Add in the cooked quinoa, mix them well for few seconds and finally add in the prawns and half of fried anchovies. Cook for a minute or till the prawns change colour to red. Turn off the heat and pour the quinoa onto a plate. Place the fried egg, remaining fried anchovies, few slices of cucumber and sambal beside the quinoa and serve hot.


Note : No salt needed as the anchovies are salty enough.



Itu ialah Sambal Badjak yang mana I juga menjualnya :) Saja suka-suka and buat tambah pendapatan. Buat masa sekarang I jual area dekat-dekat aje and COD :)



Ini lah dia Sambal Badjak yang I jual. 1st batch sudah habis di jual dan in shaa Allah 2nd batch akan siap pada hujung minggu ni. Kalau you all nak boleh lah place order tapi buat masa sekarang tidak ada penghantaran luar dari Klang Valley lagi. Tunggu bila business dah besar sikit baru buat courier ya? :)



Love,


Honey

Tuesday, July 8, 2014

JUICE IN JAR SERIES

السلام عليكم
Peace be upon you



I made homemade manggo juice for my sahur and breaking-fast stock. I got 3 1/4 jars of mango juice from 7 apple manggoes. Petik, kupas, blend dan minum.. arhhhh heaven!

The 1/4 jar I mixed up with water melon, pon sedap wei! :)


I cuma campur separuh air masa blend and tak taruk gula pun sebab dah manis. Oh la la! Balik rumah terus minum ni je masa berbuka :)




Love,


Honey

Monday, July 7, 2014

MEE BANDUNG

السلام عليكم
Peace be upon you


Bersiaran lagi kita hari ini ya? Bagaimana puasa you all? Semalam tak tau nak makan, kebetulan lebihan mee kuning ada lagi jadi I buat mee bandung simple aje. Di sebabkan takde stock daging maka I campak lah apa yang ada dalam fridge tu.



One Serving

Bahan-bahan

Segenggam mee kuning (lebih kurang 100-200gm)
1/4 cawan isi ayam bertulang (nak taruk isi saja pun boleh)
1 fish cake (di hiris nipis)
6 fish balls (di belah dua)
1 biji telur ayam
2 sb cili kisar (yang dah di blend dengan bawang merah, putih dan belacan)
1 sb sos cili
1 sb sos tiram
2 biji bawang putih (di cincang halus)
1 sk udang kering yang di tumbuk
3-4 sb minyak masak
1/4 cawan daun sawi
1 keping tauhu (di potong dadu)
1/2 biji buah tomato (di potong wedges)
Garam secukup rasa
1 sb + 1 sk gula (or for your liking)
2 1/2 cawan air
3/4 sb tepung jagung
Hirisan daun sup


Cara-cara

Panaskan minyak masak dalam kuali di atas api yang sederhana. Tumiskan bawang putih hingga naik baru dan sedikit keperangan. Masukkan cili kisar, sos cili, sos tiram dan udang kering. Tumis hingga naik minyak dan wangi. Masukkan isi ayam dan masak selama 1-2 minit. 

Tuang air ke dalam kuali dan reneh selama 8 minit atau hingga isi ayam masak. Masukkan fish balls, fish cake, tauhu, gula, garam dan masak selama 1-2 minit. Masukkan mee, sayur sawi, buah tomato dan pecahkan telur. Masak selama 2 minit dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung bagi memekatkan kuah. Masak hingga kuah pekat. 

Setelah masak, tuang ke dalam mangkuk dan taburkan hirisan daun sup. Sedia di hidang.



 
Sebenarnya I'm craving my hometownnye mee bandung but my craving fixed yesterday evening :) Alhamdulillah.



Ini lah bunganya Kak Mar.. Cantikkan?? :)



Love,


Honey

Wednesday, July 2, 2014

GARDEN UPDATE : PART 9

السلام عليكم
Peace be upon you



Hari takde resepi ye kawan-kawan? Kita cuti update resepi hari ni ye. Nak tunjuk dekat you all pak choy dengan bayam yang I cerita hari tu.


Itu lah dia. Bayam sepokok pak choy sepokok. Habis nak buat camne? Campur dua-dua tu? ROTFL

Tapi I confuse, rasanya benih pak choy tapi tengok rupa macam sawi kan? Entah lah hantam saja lah labu....

Masak apa you all petang nanti? I masih lagi  terfikir-fikir nak masak apa.. *rolling eyes*




Love,

Honey

Tuesday, July 1, 2014

SPAGHETTI CARBONARA

السلام عليكم
Peace be upon you



Semalam I masak simple dish aje. Senang! Campak aje tung tang tung tang dah siap!




Recipe adapted from : Good Food 
(One Serving)

Ingredients

80-100gm dried spaghetti
1 frankfurter (thinly sliced)
1/4 yellow onion (finely chopped)
3 cloves garlic (finely chopped)
2 tbsp vegetable oil
1 tsp grounded black pepper
1/4 cup grated parmesan cheese
1 egg 
A pinch of salt
Water to boil
1 tbsp salt

Method

Boil water in a large saucepan. Add 1 tbsp salt and cook spaghetti until al dente. Drain and set aside.

Heat oil in a medium saucepan over medium heat. Cook the frankfurter until crisp. Add onion, garlic and black pepper and cook till fragrant.

Add a pinch of salt, spaghetti and mix them well.

Mix most of the cheese with egg, take the pan of spaghetti off the heat and quickly pour the egg mixture onto the spaghetti. Mix them well until the egg mixture become thicken and everything is coated (but doesn't cramble). Add 2 tbsp water to keep it saucy.

Pour the cooked spaghetti on a plate or bowl and garnish with parsley or coriander leave and also the remaining parmesan cheese. Ready to serve.