Friday, May 30, 2014

Wednesday, May 28, 2014

TAKZIAH : ALMARHUM DYMM SULTAN AZLAN SHAH

Source by Google

My sincere condolences to all his royal family and may peace be upon him with Allah.

BLACK SESAME MANTOU (ROTI KUKUS BIJAN HITAM)

السلام عليكم
Peace be upon you


I made mantou for this morning breakfast. I kneaded the dough last night and steamed it this morning before I left for work. It is so good to have fresh homemade bread for breakfast by the way :)




Adapted From : Makcik Manggis


Ingredients

3 cups pau flour
5 tbsp sugar (I just add about 3 - 3 1/2 tbsp sugar)
1 1/2 tsp yeast
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda (Add on)
1 tsp bread softener (Add on)
A pinch of salt (Mine ; 1/2 tsp)
1 1/3 cups of milk (Mine ; 1 cup)
1/3 cup of warm water
1 tbsp vegetable oil
2 tbsp black sesame seeds


Method

Dissolved sugar in warm water and add in yeast and let it proof. The mixture will froth and look like beer bubbles.

Combine all the dry ingredients in a bowl and mix them well. Pour in yeast mixture, oil and milk into the bowl and mix until a dough forms and you can start kneading. Knead till smooth and not stick on your fingers.

Let it sit for an hour (covered) to proof. Punch down dough and knead for a minute. Devide dough about 50gm each. Make it round and place on the muffin liners. Let it sit for 20 minutes to proof until double sizes.

Make sure the steamer hot enough and steam over high heat for 12-15 minutes. Serve hot with chicken curry :)



Before proof







After proof






Love,


Honey

Monday, May 26, 2014

CLASSIC OAT PANCAKE

السلام عليكم
Peace be upon you


I made pancake every Saturday but different flavour for each week. I tried new method in making pancake last Saturday and the result was super-duper fluffy pancake for our breakfast. 'Our'? Yes, because as usual, I will have morning picnic at my neighbour's porch :) 

Normally dia akan masak mee goreng or mi segera goreng or meehoon goreng but last Saturday dia buat cucur udang. Oh kenyang!




Ingredients

1 1/2 cups all purpose flour
1 cup oat
3 tbsp sugar
1 tsp baking powder
3/4 tsp baking soda
1 tsp salt
2 eggs
4 tbsp melted butter
1 cup plain yogurt
1/3 cup fresh milk


Method

Separate white and egg yolks. Whisk egg yolks and sugar till colour change and pluffy. Pour in milk, yogurt, melted butter and mix them well.

Add in dry ingredients and mix them well. Set aside.


In another bowl, whisk the egg white till stiff peaks and pour into the batter and fold in gently. 


Heat a non-stick pan over medium heat and lightly grease with butter. Pour 1/4 cup of the batter onto the pan for each pancake and spacing them about 1 inch apart. Check the underside of each pancake to make sure it’s nicely browned, then flip. Cook for 1-2 minutes for each side.

Serve hot with butter and honey or maple syrup.



Love,


Honey

Friday, May 23, 2014

Monday, May 19, 2014

HARI TUAIAN (HARVEST DAY)

السلام عليكم
Peace be upon you




Ini lah hasil kebun sekangkang kera I tu. Tuaian pada hari Sabtu. Bayam dan daun bawang putih tu I belum masak lagi. Daun bawang putih tu berbau kucai and berbeza sekali baunya dengan daun bawang merah tu. Kalau masukkan dalam omelette pun best jugak kan.

Serai and cili tu I buat masak tumis kunyit udang while bunga telang I masukkan dalam pancake untuk breakfast on Saturday morning :)

Kena menyemai sayur lagi lah nampak gaya nya sebab hanya ada bayam aje on the raised bed garden tu.


Love,

Honey

Friday, May 16, 2014

HAPPY TEACHER'S DAY!


Happy Teacher's Day to all teachers around the world especially to my sister :)

Wednesday, May 14, 2014

ALL ABOUT FOODS

السلام عليكم
Peace be upon you




Tadi saja I tengok album gambar makanan yang I shot dulu. Saja gambar suka-suka and upload kat FB. Terlalu banyak and let me share with you some of the pictures.

Ayam Masak Halia / Ginger Chicken
 

Fish Fingers with Fries

Sayur Campur dengan Udang / Stir Fried Vegetable with Prawns 

Daging Basil / Thai Basil Beef

Nasi Kerabu Platter (Blue-pea rice with accompaniments)

Sotong Goreng Tepung / Deep Fried Calamari

Tuna Croissant with Peas

Cordon Bleu

Mee Kari / Curry Laksa

French Crepe with Nutella and Strawberries

Fetuccini (Takde nama since I campak je apa yang ada :))

Tom Kha Talay & Ayam Goreng Kunyit]

Laksa

Banyak lagi sebenarnya gambar makanan yang lain. Kalau senang nanti I share kan lagi ye untuk you all semua cuci mata :)


Love,

Honey

ASAM PEDAS DAGING

السلام عليكم
Peace be upon you



Ingredients

300gm beef (poached and cut into chunks or cubed)
5 shallots (finely pound) *
2 cloves garlic (finely pound) *
1/2 cup chili paste *
Thumb size shrimp paste *
Thumb size ginger (finely pound) *
1/2 tbsp tamarind paste (I guna asam jawa extra adabi)
1 tsp cumin seeds (toasted, pounded) *
1 tsp fennel seeds (toasted, pounded) *
1 tsp coriander seeds (toasted, pounded) *
1 tsp black pepper (toasted, pounded)  *

1/2 tsp tumeric powder (kalau guna kunyit hidup lagi sedap, tapi I malas nak tumbuk hehe) *
2 stalks lemongrass *

3 kaffir lime leaves
Salt to taste
3 sprig vietnamese mint/coriander (daun kesum)
1/2 - 1 tbsp sugar (depend on you, for your liking)
4 tbsp vegetable oil
3 cups of water

Method

Heat oil in a medium heavy bottomed sauce pan / pot over medium heat. Add in * ingredients and simmer till fragrant. Add in beef and cook for 2-3 minutes.

Pour water into the sauce pan, add in tamarind paste, sugar, salt, vietnamese mint, kaffir lime leaves and cook till the gravy lil bit thicken or till the beef tender.









I don't add any vegetables (tomatoes/lady fingers/brinjals) in it but if you want to substitute tamarind paste with fresh tomatoes, yes you may.

This kind of asam pedas is similar with asam pedas ikan kembong that I posted in the previous entry. You may refer to the link Asam Pedas Ikan Kembong for recipe.

Makan dengan nasi panas berulam kan bendi rebus.. Heaven kan? :)


Selamat mencuba you all!



Love,


Honey


 

Monday, May 12, 2014

GARDEN UPDATE : PART 8

السلام عليكم
Peace be upon you


Dah lama tak update tentang kebun kan? So today nak update sikit tentang kebun yang tak serupa kebun tu :)


Ini pokok bunga telang yang I tanam few months back and as you can see there is no trellis yet for them. Sebab I malas nak buat hehe. 

Finally! It's up! Sebab I kesian sangat lah kat pokok telang tu. Takde tempat dia nak memanjat. I did it myself okay! But just a simple trellis lah kan. Takpe lah as long as they can panjat happily.

Kat situ jugak lah I tanam pumpkin plants and dia dengan happy nya panjat pagar tu and terus panjat ke pokok mangga I yang kat luar pagar tu tapi berbuah sebijik pon tarak! At the end, I cabut semua pokok labu yang ada kat situ buat compost hehe.


Tadaaaaa! Ini gambar semalam I ambil. Banyak berbunga tapi masih belum berkesempatan untuk buat apa-apa lagi. Nanti lah kalau rajin boleh buat nasi kerabu kan :)


Ini pokok halia yang I tanam tak ingat bila :) I saja campak kulit kerang kat pokok-pokok ni sebab ada yang kata kulit kerang ni pun baik untuk menyuburkan tanaman. Entah lah.. wallahualam.



Ini pokok Thai Basil tapi dah di gondolkan semalam. Lupa pulak nak ambil gambar sebelum di gondolkan hehe. 3 pokok I gondolkan semalam. Dua I bagi jiran sebelah and selebihnya I simpan for my stock. 

Ini lah pokok daun kaduk. Daun yang I guna untuk kari kerang I hari tu. Buat Endah, ini lah dia pokok daun kaduk tu. I tak pasti di sana panggil dengan nama apa. Mungkin berbeza. 

Ini raised bed garden I yang pertama and yang kedua tu masih belum ada tanaman lagi. Ini je pokok yang survived, bayam merah dan bawang putih. Pak Choy I habis di kerjakan oleh kucing-kucing jiran I. Sigh.

Tapi bayam ni pun dah rongak sana rongak sini di makan dek belalang. Sakitnya hati!


Ini pulak pokok cili padi I yang tumbuh sesat celah celah Purple Showers. Alhamdulillah.. rezeki jalan di tolak kan?   :)

Nanti bila kebun I dah cantik baru I tunjuk keseluruhannya  ye? Asyik nanti nanti nanti je kan? Entah bila lah tu hahahaha.

Till we meet again!




Love,

Honey


Friday, May 9, 2014

Tuesday, May 6, 2014

DAGING MASAK HALIA (STIR FRY GINGER BEEF)

السلام عليكم
Peace be upon you


Good day everyone! There's a lot of beef recipes that I would like to cook recently but I managed to cooked only one recipe from the list. It's ginger beef :)

There are few versions of ginger beef but I love to add lil bit soy sauce for mine.





Ingredients

300gm beef (poached and thinly sliced)
1 onion (cut to 6 wedges)
3 cloves garlic (finely chopped)
2 inch nob of ginger (peeled, cut lengthwise into matchstick shapes)
2 stalks spring onion (cut to 3cm length) 
3 dried chili pepper 
1 tbsp light soy sauce *
1 tsp baking soda *
1 tbsp corn flour *
1 tsp sesame oil *
1/2 tsp white pepper *
2-3 tbsp vegetable oil
1/4 cup of water
Salt to taste



Method


Marinate beef with * ingredients in a medium bowl for 20 minutes.

Heat oil in a wok over medium heat. Saute onion, garlic, ginger and chili pepper till fragrant. Add in marinated beef and cook for 5 minutes.

Pour in the water and cook till the water absorbed or till the beef tender. Add salt if needed and garnish with spring onions.
Ready to serve.





Dah lama sungguh tak update tentang kebun I kan? Sebenarnya semai benih banyak tapi jadinya hanya bayam saja sebab kucing neighbour I asyik buat business kat my raised garden bed tu. Sigh. Nanti senang I update tentang kebun sekangkang kera tu pulak ye.




Love,

Honey

Friday, May 2, 2014