Friday, May 13, 2016

GARDEN UPDATE : PART 23 - THE ABANDONED GARDEN

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you





Purple Shower






Bug attached to my Asparagus plant.




Aktiviti pagi memetik cili di kebun terbiar.


video








Love,


Honey

Wednesday, May 11, 2016

CANTONESE STEAMED GROUPER

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you



Hari ni nak share recipe ikan stim kegemaran I dan recipenya amatlah ringkas dan yang penting sihat.











Bahan-bahan



1 ekor ikan kerapu bersaiz kecil (di cuci bersih) 
1 biji bawang besar (di hiris nipis)
5cm halia (am prefer the young one, julienned)  
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar kicap
2 sudu besar air
Daun bawang
  Daun Ketumbar  




Cara-cara


 Sapukan garam serta lada putih pada ikan dan stim selama 15 minit di atas api yang besar. Buang air/jus ikan dan ketepikan. 

 Panaskan minyak di dalam periuk/kuali dan gorengkan bawang hingga sedikit kekuningan. Kemudian masukkan halia dan gorengkan sebentar sebelum di ikuti dengan kicap serta air. Reneh hingga sedikit pekat.

Padamkan api dan tuangkan sos ke atas ikan. Hiaskan dengan daun bawang serta daun ketumbar. Sedia di hidang.











Love,


Honey

 
 

Monday, May 9, 2016

NASI KANDAQ IN THE HOUSE

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you



Minggu lepas mengidam macam-macam dan salah satunya ialah nasi kandar. Nasi kandar yang paling sedap tentu lah di Pulau Pinang dan another option yang boleh dapat di area KL ini ialah Nasi Kandar Kudu Bin Abdul. Tapi di sebabkan partner in crime not in town weekend tadi maka terpaksa lah batalkan niat nak pergi sana. Tapi sekarang dah tak mengidam lagi sebab dah dapat nasi kandar homemade tau semalam. 






 Kari Ayam Kampung Mamak Haji

Daging Masak Hitam Mamak Haji

Ayam Goreng Nasi Ganja

Kobis Goreng Mamak




Memang puas makan semalam. Alhamdulillah.... Semua resepi google aje tapi I tak ikut sukatan resepi tersebut. Agak-agak dan campak-campak sahaja hehe. Makan pulak dengan bendi dan cili hijau.. Pergh.. memang sama macam kedai nasi kandar. Bendi I lebih suka stim dari di rebus. Lain kali boleh masak lagi jika mengidam :)







Love,


Honey