Monday, April 25, 2016

GARDEN UPDATE : PART 22

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you




Saja nak tayang pokok kari kesayangan :)



Tinggi lebih kurang 2 meter.. Bila di siram daunnya akan menunduk malu :)





 Lagi dua pokok tu nanti I akan update kan ya?






Love,


Honey
  

Tuesday, April 12, 2016

SEPARUH JIWAKU PERGI

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you


Ini adalah penyebab kenapa my blog lack of post recently. I loss my baby on 28/02/2016 night at my hometown. Siang tu I keluar early morning coz banyak tempat nak pergi. Tengahari ada call ayah tanya Ben and he said that Ben tak nak makan sebab I takde rumah.. Then when I'm home at night Ben dah takde :( Dia tak pernah pegi jauh and takkan pegi jauh so kebarangkalian besar dia di makan ular sawa.

But I do really hope yang perkara sedemikian tidak terjadi and biar lah Ben sebenarnya jalan jauh and sesat and now dia di jaga oleh orang lain. Solat hajat serta usaha sudah di lakukan tapi Ben masih takde berita.

The next two weeks lepas Ben hilang I balik kampung lagi sekali to check on him.. Pegi ke kampung sebelah sebelah, and tanya rumah ke rumah but still no any news. 4 kali Ben datang dalam mimpi tapi semuanya dalam keadaan hidup.. wallahualam. Jika Ben benar-benar sudah mati Mommy redha but sekiranya Ben masih hidup, pulang lah rumah Tok.. nanti Mommy ambil Ben ya.

Till today masih teringatkannya hari-hari tanpa henti, masih kesal, masih ralat dan masih menangis hampir setiap malam sebelum tidur. Terlalu rindu...

Ini adalah gambar-gambar terakhir Ben yang di ambil hari pertama sampai di kampung. 



       
Gambar Ben di gantung di setiap jalan masuk ke kampung. 


I remember the first day you woke me up at 5 oclock in the morning by touching my cheek with your paw. And you started doing the 'wake up calls' everyday without miss.

Hey, did you remember your favorite red pillow? Do you miss it?
The weeds are growing longer.. Where are you? I am waiting for you to mow the lawn together like our old days.

Oh..oh.. Did you remember "1...2...3...!!"? You chased the seed and brought it back to me. You love it so much huh?

Did you remember the last time your Dad rub your head gently? Yeah.. I know that you like him too right? But you've no chance to spend more time with him. I am truly sorry.. 

Where are you? What are you doing? How are you? What did you eat? Did you drink more water, Ben?
Will you come back?


Mommy miss you so much, Ben!

Monday, April 11, 2016

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI SAMA BELIMBING BULUH

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you









Bahan-bahan

500gm daging salai, batang pinang(di hiris nipis)
6 ulas bawang merah* 
3 ulas bawang putih*
Sebesar ibu jari halia*
Sebesar ibu jari ubi kunyit*
10-15 biji cili padi*
3 batang serai (di titik)
3-4 helai daun limau purut
1 asam keping saiz kecil
8-10 biji belimbing buluh
5 sudu besar minyak masak
3 cawan air
2 cawan santan
Garam secukup rasa




Cara-cara

Panaskan minyak di atas api yang sederhana. Kisar bahan yang bertanda * hingga lumat dan tumiskan bersama serai hingga naik bau dan sedikit keperangan.

Masukkan daging, asam keping, daun limau purut, garam dan kacau sebati. Kemudian boleh masukkan air dan masak hingga daging empuk serta kuah sedikit pekat. Masukkan santan dan belimbing buluh, masak hingga belimbing lembut. Kacau sentiasa bagi mengelakkan santan pecah minyak.
Sedia di hidang.



video 





Love,


  Honey