Wednesday, May 11, 2016

CANTONESE STEAMED GROUPER

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you



Hari ni nak share recipe ikan stim kegemaran I dan recipenya amatlah ringkas dan yang penting sihat.











Bahan-bahan



1 ekor ikan kerapu bersaiz kecil (di cuci bersih) 
1 biji bawang besar (di hiris nipis)
5cm halia (am prefer the young one, julienned)  
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar kicap
2 sudu besar air
Daun bawang
  Daun Ketumbar  




Cara-cara


 Sapukan garam serta lada putih pada ikan dan stim selama 15 minit di atas api yang besar. Buang air/jus ikan dan ketepikan. 

 Panaskan minyak di dalam periuk/kuali dan gorengkan bawang hingga sedikit kekuningan. Kemudian masukkan halia dan gorengkan sebentar sebelum di ikuti dengan kicap serta air. Reneh hingga sedikit pekat.

Padamkan api dan tuangkan sos ke atas ikan. Hiaskan dengan daun bawang serta daun ketumbar. Sedia di hidang.











Love,


Honey

 
 

4 comments:

  1. Assalamualaikum Honey,
    Wah sedapnya ikan tu...yummy! Tqvm utk perkongsian resepi...cantik pic ikan tu Honey.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Julie,

      Terima kasih. Nanti ada masa boleh cuba resepi yang sihat ni ya.

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.