Wednesday, August 12, 2015

KETUPAT DAUN PALAS

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you


Apa khabar? Ingat tak I pernah bagitau teringin sangat nak makan ketupat palas? Last two weeks I berjaya buat hehe. I guna resepi Kak Suriati.


Recipe by : Kak Suriati Ramli
Adjusted by : Honey


Bahan-bahan

4 cawan beras pulut (di cuci dan di rendam at least 1 jam, toskan)
2 cawan santan pekat*
1 cawan santan cair*
1 cawan air*
1 sudu besar butter*
1 sudu besar gula*
1/2 sudu besar garam*
Daun palas secukupnya (di buka dan di bersihkan dahulu)




Cara-cara


 Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam rice cooker dan biarkan sedikit mendidih. Masukkan beras dan kacau sebati. Tutup rice cooker dan biarkan sehingga air kering. Bila air kering, pulut hendak lah di kacau supaya masak sama rata. Biarkan selama 10 minit dan kacau lagi. Switch off rice cooker dan ketepikan untuk menyejukkannya.

Balut pulut dengan daun palas sehingga habis. Panaskan periuk pengukus dahulu dan kemudian baru masukkan ketupat dan kukus selama 30 minit atau sehingga ketupat cukup matang.


Note : I guna rice cooker sebab malas nak jaga api :)

Kalau nak di rebus pun boleh ketupat tu. Rebus dengan air yang di campur dengan santan sedikit.

Kalau ikut Kak Suriati guna 2 cawan santan cair tapi I ganti dengan 1 cawan santan cair dan 1 cawan air sebab tak nak terlalu lemak.





Makan dengan rendang daging podaih and kari ayam pencen. Marvelous! I buat last two weeks sebab jiran-jiran nak datang beraya. Asyik teringat-ingat kesedapannya. :)




Love,


Honey




Bahan-bahan : 4 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam selama 1 jam. Toskan. 2 cawan santan pekat* 2 cawan santan cair* 2 sudu besar mentega* 1 sudu besar gula* 1 sudu besar garam* Daun palas secukupnya, dibuka lebih awal untuk memudahkan proses membalut

Play for free and WIN : http://trkur5.com/125629/2110

2 comments:

  1. Pandainya buat keupat..kak sampai ketua tak pandai balut ketupat. Abang yang buatkan.

    ReplyDelete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.