Friday, February 12, 2016

MASAK LEMAK CILI PADI TENGGIRI SAMA TIMUN TUA

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you











Bahan - bahan

 
3 keping ikan tenggiri
1 biji timun tua
4-5 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
10 biji cili padi (atau lebih untuk pedas)*
1 keping asam gelugor  
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (atau ubi kunyit)
2 cawan air
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa




Cara - cara


Cuci bersih ikan tenggiri dan sapukan dengan sedikit garam di kedua-dua bahagian. Ketepikan.

Kikis bahagian luar kulit timun, buang biji dan potong setebal 1.5 cm. Cuci dan ketepikan.

Kisar bahan yang bertanda * dengan secawan air. Tuang ke dalam periuk, tambah serbuk kunyit dan renehkan hingga kuah sedikit kering dan bahan kisar cukup masak.

Tuangkan lebihan air dan santan cair ke dalam periuk, masukkan garam, asam keping dan timun. Masak hingga timun sedikit lembut dan kuah sedikit pekat. Kemudian baru lah masukkan ikan. Masak hingga ikan separuh masak dan baru lah masukkan santan pekat. Perlahankan api dan kacau selalu bagi mengelakkan santan pecah.

Padamkan api apabila kuah mendidih dan ikan cukup masak. Sedia di hidang.




Nota : Jika nak wangi boleh titikkan serai dan masukkan ke dalam kuah.








Love,


Honey

   

 

 


   



8 comments:

  1. Kakak bukan aje terpikat pada hidangannya tapi juga pinggannya:)

    ReplyDelete
  2. Betul tu..corak pinggan zaman tok nenek dulu...kak ada simpan sekeping dua..

    ReplyDelete
  3. sedappppppppppppppppp...

    makan lak ngan nasik panas2...

    menambah2 la pinggan nasiknyaaaaaaaaaa

    ngahahahah

    ReplyDelete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.