Tuesday, June 10, 2014

SATURDAY HARVEST

السلام عليكم
Peace be upon you





Ingatkan nak lunch di luar tapi tak jadi. Memandangkan jam dah menunjukkan pukul 2 petang dan perut pun dah mula berkeroncong I pun siap siap la nak masak.

Dalam fridge cuma ada ikan kembung, defrost then buat masak asam ikan. Since I was very lazy to go out to buy some greens, I just harvest the greens from my lil garden. Dua pokok je pun yang ada.. Alhamdulillah. Boleh lah buat makan celah-celah gigi :)

Cili padi tu I campak aje dalam ikan masak asam tu. Nampak tak cili yang dah kering kat tepi tingkap tu? Ntah bila nak semai pun tak tau hehe!




Love,


Honey

16 comments:

  1. lahai sedapnyer sayur fresh tanam sendiri..goreng velacan plakkk..perghh!!! hehehehe

    ReplyDelete
  2. Best memang best Ju, tapi nak tunggu hasil tu. Dengan benih mati lah, belalang dok makan lah itu lah ini lah.. Hurm..

    I goreng dengan bawang putih aje you. Tapi selalu memang goreng dengan belacan but lately kena kurangkan belacan sebab takut resdong dek non oiiiii hahaha

    ReplyDelete
  3. bestkan ada kebun rasa fresh & senang je nak masak main petik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah Kak Ros, kebun cenonit aje ha... Itu lah tu, punya lah malas nak gi kedai beli sayur pastu teringat ada dua pokok bayam. Terus pegi potong hahaha.

      Delete
  4. Sedapnya bayam fresh..cili tu kalau malas semai letak je kat pasu kosong bila disiram nanti bercambah la dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Kak Mar, bertambah sedap bila kita tuai sendiri. Itu lah, ingat balik nanti nak tabur dalam pasu.

      Delete
  5. Ok la ni...cantik apa daun bayam tu...sy dah kehabisan stock tunggu lagi 3-4 minggu lg lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jadi lah Nadia. Buat makan celah gigi aje lah. Cukup untuk dua orang makan hehehe.

      Psssttt.. I pulak tengah semai benih pak choy and tomato now :)

      Delete
  6. Assalam Honey,
    bestnya!!!...rasa puas dapat makan hasil tanaman sendiri..
    cantik pulak bayam merah tu..akak selalu masak tumis air aje..nanti kuahnya merah tau..hehe
    hubby akak suka makan bayam ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Ayu,

      SubhanAllah, seronok tgk komen kawan-kawan blogger ni. Itu lah, selalu goreng belacan atau goreng dengan bawang putih aje. Dah lama tak buat tumis air.

      Delete
  7. ini lah bagusnya kalau sayur tanam sendiri...nak makan petik ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kak Mala. Agak-agak malas nak kuar potong aje sayur kat kebun kan. Kalau ada kolam ikan lagi best, boleh bela ikan! Complete! Tak yah dah nak keluar beli lauk hehehe

      Delete
  8. salam honey, segar bangatttt bayam merah u ni....cukup ke nk goreng velacan tu???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ana,

      Di cukupkan aje lah walaupun sebenarnya tak cukup hehe

      Delete
  9. Segar bugar bayam merah tu,,,anak semaian bayam saya habis dikerat belalang.....ermmm xda mood dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala jangan lah begitu.. Jom kita semai benih banyak-banyak! (Padahal empunya badan pun macam nak putus asa aje bila tanaman di makan dek belalang hehe).

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.