Wednesday, July 8, 2015

SAMBAL PETAI SAMA UDANG

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you


Apa khabar kawan-kawan? Hari ni I nak share resepi sambal petai yang agak old skool. Hari tu ada nampak Kak Noor update resepi sambal petai old skool. Kali ini I pula ya dan I tak belah pun petai tu. I biarkan sebiji-sebiji sebab my Mom suka macam ni jadi bila makan tu krup krap krup krap bunyinya hehe. This kind of sambal petai is remind me of my childhood days.




Bahan- bahan

3-4 papan petai (buang bahangian yang tidak di gunakan and kulit petai di kikis)
10-15 ekor udang size L (terpulang pada you all - di buang kulit dan tinggalkan bahagian ekor)
3/4 cili kisar (yang telah di kisar bersama bawang merah, bawang putih dan belacan)
1/2 sk asam jawa adabi    
Garam secukup rasa
Air secukupnya (lebih kurang 1 cawan setengah)
Sedikit minyak masak  


Cara-cara 

Bersihkan petai dan rendam seketika supaya tidak lebam. Cuci udang dan tapiskan.

Panaskan minyak di dalam kuali atas api yang sederhana. Tumiskan cili kisar hingga terbit minyak. 

Tuangkan air, masukkan garam, asam jawa dan masak selama 15 minit. Masukkan petai dan masak hingga sambal sedikit kering.

Masukkan udang dan masak selama seminit atau lebih. Padamkan api dan sedia di hidang.

P/S : Jangan masak udang terlalu lama bagi mengekalkan kesegarannya dan kerangupannya.




Mudah kan? Selamat mencuba!



Love,


Honey


  

   

No comments:

Post a Comment

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.