Peace be upon you
Apa khabar? Hari ni tak nak sok sek sok sek ya? Nak share recipe ringkas ni je. Walaupun simple, SUMPAH sedap! :)
Mom's recipe.
Bahan-bahan
1 batang keladi bersaiz besar (di siang)
1/2 bawang besar (di tumbuk)
3-4 cili kering (rendam dan di tumbuk)
Belacan (sebesar ibu jari di tumbuk)
Sedikit ikan bilis (agak-agak)
2 asam keping (asam gelugor)
Segenggam daun kesom
Garam
Air
Cara-cara
Satukan bahan yang di tumbuk, asam keping, ikan bilis bersama air dan reneh selama 20 minit atau hingga bahan tadi cukup masak.
Masukkan keladi (batang bersama ubi), garam dan daun kesom. Masak hingga batang dan ubi keladi empuk/lembut.
Sedia di hidang.
Nota : Reneh bahan yang di tumbuk hingga benar-benar masak supaya rasanya lebih enak.
Sebenarnya tak tanya pon my Mom apa bahannya. I agak-agak je berdasarkan rasa asam rebus yang my Mom masak tu :)
Love,
Honey
Tak pernah terpikir keladi dimasak pedas macam ini. Saya biasanya cuma merebusnya dengan sedikit garam dan dimakan dengan kelapa parut
ReplyDeleteEndah bisa bicara Melayu Malaysia ya? :) Masak asam pedas kaya gini sedap di makan bersama nasi. Makan pastinya bertambah-tambah. Harus di coba ya resep ini :)
DeleteAs salam honey...
ReplyDeletemmg nmpk sedap pun...hehehe
Salam Ana,
DeleteLama sungguh tak nampak Ana di blog. Apa khabar? Selalunya asam rebus ni sinonim dengan orang utara kan? I suka macam ni.. makan bertambah-tambah hehe.
Assalam Dear..
ReplyDeleteuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
terliurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Salam Julie,
DeleteApa lagi?? Weekend ni cari lah keladi you hehehehe
Assalamualaikum Honey...
ReplyDelete1st time dgr asam rebus keladi, tengok pic je terus rasa terliur..Honey memang bijak memasaklah...thank you so much untuk perkongsian resepi ni Honey...Have a great day...
Salam Julie,
DeleteOh ya ka? Asam rebus synonym dengan orang utara. Di kawasan lain selalunya buat masak lemak kan? Nanti cuba ya Julie :)
Sedap dapat hirup kuah ni.. berebut2 ni kalau masak asam rebus.. berebut kuah ..mcm mana nak tahu keladi jenis gatal ke tidak?
ReplyDeleteKalau makan asam rebus jangan makan lauk lain sebab nanti tak feel kan? hahaha. Tak pasti lah Kak Mar, rasanya yang gatal kalau batang keladi warna hitam kot.
DeleteHoney....abang selalu cakap kalau bab asam pedas kak mesti failed.... ....nyampah betul! sian kan...
ReplyDeleteAlaaa... kesiannya dekat kak. Boleh lah cuba recipe ni. Kalau nak asam pedas tumis macam melaka or johor untuk ikan or daging pon ada resepinya dalam ni.
Delete