Peace be upon you
Ramai di kalangan kita suka makan ikan keli kan? Sambal ikan keli, masak lemak keli salai dan sebagainya. Termasuk lah I. Tapi few years back, aduan rakyat kat TV3 memaparkan kolam peliharaan ikan keli di satu daerah di Perak telah menyebabkan pencemaran ke sawah-sawah di sana.
Pesawah-pesawah membuat aduan mengatakan air kolam ikan keli yang busuk telah di salirkan ke parit-parit yang mana air parit tersebut di gunakan untuk sawah-sawah diaorang.
Tinjauan yang di buat ke kolam ikan berkenaan, mereka dapati ikan keli tu semua di beri makan bangkai ayam yang telah di kisar. Sebab tu lah air di kolam-kolam tersebut berbau busuk. Kesian kan ikan-ikan tu berenang dalam air yang busuk.
Dari hari tu lah I tak makan ikan keli hehe. Tapi dari last year, I started teringin nak makan ikan keli balik cuma tak banyak macam selalu lah. So hari Sabtu lepas I masak sambal ikan keli tapi padang style.
Fried catfish
Ingredients
2 medium size catfish
1/2 tsp salt
1 tsp tumeric powder
2 cups vegetable oil
Method
Heat oil in a wok over medium heat. Meanwhile clean the catfish and pat dry. Rub with salt and tumeric and fry them till brown for both sides.
Drain the excess oil with kitchen paper towel and set aside.
Sambal
Ingredients
5 shallots*
3 cloves garlic*
6 red chillies (seeded)*
Thumb size shrimp paste*
Salt to taste
A pinch of seasoning powder (ajinomoto)
1 cup of water
1/2 tsp tamarind paste
1/4 cup vegetable oil
Method
Heat oil in a medium sauce pan / wok over medium heat. Using a food processor, blend * ingredients but please do not over blended.
Simmer the chili paste till fragrant and water absorbed. Add salt, ajinomoto, tamarind paste and water, mix them well. Cook till water absorbed for second time.
Pour the sambal over fried catfish and ready to serve.
Note :
Kalau nak hilangkan lendir ikan keli, rub dengan daun serai atau daun limau kasturi.
Semasa goreng ikan keli pastinya minyak akan meletup-letup, kalau tak rajin mop lantai, sila lah guna penutup kuali semasa menggoreng ya.. tapi jangan pulak tutup rapat.
I teringin nak buat hi-Tea party, ada sesiapa nak join and organise sama-sama? :)
Love,
Honey
Hi Honey ; this recipe remind my Kampung..
ReplyDeleteHi Pedas dan Manis. I silent reader blog you tapi still tak tau nama hehe sorry..
DeleteKampung di mana?