السلام عليكم
Peace be upon you
Kerabu pucuk paku ni di gandingkan dengan sambal petai pada hari Sabtu yang lepas. Bukan sambal petai saja yang menjadi penambah selera bahkan kerabu ni pun membuatkan I makan bertambah-tambah :)
Bahan - bahan
1 ikat pucuk paku
2 cawan taugeh
1/2 cawan kerang (sukatan apabila sudah di asingkan dari cengkerang)
5 ulas bawang merah *
3-4 batang serai (di hiris halus) *
5 biji cili padi *
2 biji cili merah (di buang biji) *
Belacan sebesar ibu jari *
Sedikit garam
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu besar kerisik
1 biji limau kasturi (di ambil jus)
2 helai daun limau purut (di mayang halus)
Sedikit gula jika suka
Air untuk celur sayur
Cara - cara
Didikan air di dalam periuk dan setelah mendidih masukkan pucuk paku yang telah di siang. Celur selama 10 saat dan toskan. Rendam dengan air sejuk beberapa saat dan toskan.
Didihkan air dia dalam periuk dan setelah mendidih, padamkan api dan masukkan taugeh ke dalam air panas 5-6 saat dan toskan. Rendam dengan air sejuk beberapa saat dan toskan.
Tumbuk bahan * hingga lumat. Sangai bersama gula, garam dan serbuk kunyit hingga kering.
Masukkan pucuk paku, taugeh, kerang, kerisik, daun limau purut, bahan yang di sangai dan jus limau kasturi di dalam mangkuk besar dan gaul sebati. Suaikan rasa dan sedia di hidang.
Note :
Kalau nak tambah hirisan bawang besar pun boleh.
Kalau nak gantikan kerisik dengan kelapa parut pun boleh. Ikut citarasa you all.
Selamat mencuba!
Love,
Honey
jadi lapar nih....
ReplyDeleteTry la buat Endah..
Delete