Tuesday, December 8, 2015

MASAK LEMAK PUCUK PAKU SAMA IKAN MASIN

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you






Bahan - bahan


1 ikat pucuk paku (di siang)
2-3 ketul ikan masin talang (di potong sebesar 1 cm dan di rendam selama 1 jam)
3 ulas bawang merah (di tumbuk)
2 ulas bawang putih (di tumbuk)
6-8 biji cili padi (di tumbuk)
2 cm ubi kunyit (di tumbuk)
Sedikit garam (jika perlu)
Sedikit air
Satu cawan santan
Sedikit minyak untuk menumis





Cara - cara

Cuci bersih pucuk paku dan ketepikan. Goreng ikan masin hingga sedikit garing dan ketepikan.

Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan yang di tumbuk hingga sedikit perang dan wangi. Masukkan sedikit air (lebih kurang ¼ cawan) dan masak hingga mendidih. Masukkan pucuk paku dan kacau sebati.

Tuang santan ke dalam periuk bersama ikan masin dan juga garam jika perlu. Biarkan kuah mendidih dan kacau sentiasa supaya santan tidak pecah minyak. Setelah pucuk paku cukup layu dan kuah sedikit pekat, padamkan api dan sedia di hidang.






Love,


Honey


4 comments:

  1. Assalamualaikum Honey,
    Masakan kampung yg sungguh menyelerakan, Bahan2 pun simple. Thanks utk resepi ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Julie!

      Ye simple saja.... tak susah kan? Sedap pulak bila di makan bersama nasi panas.

      Delete
  2. Mmm..mesti berselera makan nasi dengan masak lemak pucuk paku dgn ikan masin ni...nasi pula panas2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mala,

      Tidak dapat di nafikan lagi hehehehe..

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.