Peace be upon you
Bahan - bahan
1
ikat pucuk paku (di siang)
2-3
ketul ikan masin talang (di potong sebesar 1 cm dan di rendam selama 1 jam)
3
ulas bawang merah (di tumbuk)
2
ulas bawang putih (di tumbuk)
6-8
biji cili padi (di tumbuk)
2
cm ubi kunyit (di tumbuk)
Sedikit
garam (jika perlu)
Sedikit
air
Satu
cawan santan
Sedikit
minyak untuk menumis
Cara
- cara
Cuci
bersih pucuk paku dan ketepikan. Goreng ikan masin hingga sedikit garing dan
ketepikan.
Panaskan
minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan yang di tumbuk hingga sedikit perang
dan wangi. Masukkan sedikit air (lebih kurang ¼ cawan) dan masak hingga
mendidih. Masukkan pucuk paku dan kacau sebati.
Tuang
santan ke dalam periuk bersama ikan masin dan juga garam jika perlu. Biarkan
kuah mendidih dan kacau sentiasa supaya santan tidak pecah minyak. Setelah
pucuk paku cukup layu dan kuah sedikit pekat, padamkan api dan sedia di hidang.
Love,
Honey
Assalamualaikum Honey,
ReplyDeleteMasakan kampung yg sungguh menyelerakan, Bahan2 pun simple. Thanks utk resepi ini...
Salam Julie!
DeleteYe simple saja.... tak susah kan? Sedap pulak bila di makan bersama nasi panas.
Mmm..mesti berselera makan nasi dengan masak lemak pucuk paku dgn ikan masin ni...nasi pula panas2..
ReplyDeleteKak Mala,
DeleteTidak dapat di nafikan lagi hehehehe..