Friday, January 22, 2016

KARI IKAN TENGGIRI

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you

















Bahan-bahan

 3-4 potong ikan tenggiri (termasuk kepala)
1/2 biji bawang besar (di mayang halus)*
3 ulas bawang putih (di mayang halus)*
Halia sebesar ibu jari (di mayang halus)*
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur*
1/2 cawan serbuk kari ikan
1/2 sudu kecil asam jawa adabi
2 biji tomato (di belah 4)
8-10 bendi
3 1/2 cawan air
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
4-5 sudu besar minyak masak
Sedikit masak untuk menggoreng
Sedikit serbuk kunyit serta garam untuk ikan


Cara-cara


Cuci bersih ikan dan lumurkan dengan serbuk kunyit serta garam. Gorengkan ikan sedikit dan ketepikan.

Tumis bahan yang bertanda * dengan api yang sederhana hingga naik bau dan sedikit layu. Kemudian barulah masukkan daun kari. Tumis hingga bawang sedikit perang.

Masukkan serbuk kari dan gaul sebati beberapa saat dan masukkan 1/2 cawan air. Gaul sebati dan masak hingga terbit minyak.

Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih, sedikit pekat dan kari cukup masak. Masukkan ikan, tomato, garam, asam jawa dan masak hingga tomato sedikit layu. Masukkan santan dan masak seketika hingga sedikit mendidih. Akhir sekali masukkan bendi yang telah di cuci dan biarkan selama 10-15 saat sebelum api di padamkan.

Sedia di hidang.

NOTA


Selepas santan di masukkan you all mesti sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak.


Kalau nak rebus bendi dan kemudian masukkan dalam kari semasa di hidang pon boleh.








Love,



Honey





6 comments:

  1. yummehhh..pastu esoknyer plak kuah kari tu cicah ngan lemfenggg ferghhhhhhhhhhh!! malatoffffffsss :p

    ReplyDelete
  2. Menyelerakan betul tengok chef manja kita ni masak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jangan lah cakap macam tu. segan saya..

      Delete
  3. Assalamualaikum Honey....uwaaaa my fav food, kari ikan...thanks again ya for sharing resepi yg marvellous ni, Honey selalu post resepi yg sedap, Honey ni chef ke? Hehe curious plak nak tahu 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Julie,

      Maaflah I lambat reply komen you. Tak ada lah Chef cuma hobby saja hehe

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.