Friday, January 15, 2016

MASAK LEMAK CILI PADI KELI SAMA REBUNG

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you





When I have guest at home last Saturday.....










Bahan-bahan

3 ekor ikan keli yang di goreng sedikit (sebab takde yang salai)
1 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
Ubi kunyit (sebesar ibu jari)*
8-10 biji cili padi*
1 helai daun kunyit (di simpul)
3 batang serai di titik
1 cawan rebung madu
1 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil asam jawa adabi
3 1/2 cawan air
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

Cara-cara

Kisar bahan yang bertanda * bersama satu cawan air. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan yang di kisar bersama serai. Tumis hingga terbit minyak dan masukkan lebihan air, rebung serta daun kunyit. Masak hingga bahan cukup masak dan sedikit pekat.
 
Masukkan asam jawa, santan, garam dan juga ikan keli. Kacau sebati dan masak selama 5 minit atau hingga sedikit pekat mengikut citarasa anda.
 
Sedia di hidang.







Love,


Honey

 

3 comments:

  1. keli masak lemak..?????????????

    ohmaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


    *lap air liurrrrrrrrrrrr*

    :'(

    ReplyDelete
  2. Ikan keli ni bila2 masa feveret kak...nampak sedap sangat...

    ReplyDelete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.