Wednesday, June 11, 2014

COFFEE O'CLOCK

السلام عليكم
Peace be upon you



Macam biasa lah hari Rabu I akan post tentang Coffee o'Clock. Semua tentang tempat I mengopi lah kiranya. So today is Podgy & The Banker. Who's Podgy and who's The Banker??? :)


Sorry gambar kopi dengan makanan tu dah tak cantik sebab dah di tuang gula :) Haus sangat so tu yang tak menyempat tu kikiki.

Tempat ni santai aje and simple! Pencahayaan kedai ni pun cantik so you all akan dapat gambar makanan yang cantik!

Kat sini banyak mat saleh lepak. So pada yang nak cari calon mat saleh, sila lah selalu berkunjung ke sini ye :)


Podgy & The Banker,
2, Jalan Sri Hartamas 8, Kuala Lumpur.
Currently open 8am-3pm, 8pm-midnight daily during Ramadan.
Love,
Honey 
Podgy & The Banker| Address: Podgy & The Banker, 2 Jalan Sri Hartamas 8, Kuala Lumpur | Opening hours: Wed – Mon, 9am – 12am | GPS Coordinates: 3.157413,101.650805 - See more at: http://www.hungrygowhere.my/food-guide/blogger-reviews/podgy-and-the-banker-cafe-sri-hartamas/#sthash.TG74hmK9.dpuf

Tuesday, June 10, 2014

SATURDAY HARVEST

السلام عليكم
Peace be upon you





Ingatkan nak lunch di luar tapi tak jadi. Memandangkan jam dah menunjukkan pukul 2 petang dan perut pun dah mula berkeroncong I pun siap siap la nak masak.

Dalam fridge cuma ada ikan kembung, defrost then buat masak asam ikan. Since I was very lazy to go out to buy some greens, I just harvest the greens from my lil garden. Dua pokok je pun yang ada.. Alhamdulillah. Boleh lah buat makan celah-celah gigi :)

Cili padi tu I campak aje dalam ikan masak asam tu. Nampak tak cili yang dah kering kat tepi tingkap tu? Ntah bila nak semai pun tak tau hehe!




Love,


Honey

Monday, June 9, 2014

SAMBAL PARU SEDAP

السلام عليكم
Peace be upon you



LOL! Bukan main lagi title post ni kan? Nak jugak tu letak 'sedap' kat belakang! Angkat bakul sendiri? Apa pendapat you all? Sebab I banyak kali terbaca blog orang update recipe title 'bla bla bla sedap' 'bla bla bla sedap'. So I pun nak lah jugak kan?? Hahaha!

Jom lah kita tengok recipe sambal paru ni. I campak-campak aje. 




Bahan A

300gm paru (di potong kecil selepas rebus/ ikut citarasa you all)
1 sk garam
1 1/2 sk serbuk kunyit
Air secukupnya untuk merebus
2 cawan minyak untuk menggoreng (tak payah banyak sangat sebab membazir je nanti hehe)


Bahan B

1 - 1 1/2 cawan cili kering kisar(yang telah di kisar dengan bawang merah, bawang putih dan belacan)
1 labu bawang besar (di hiris nipis)
1 keping bay leaf (daun salam)
1/2 sk asam  jawa extra adabi
1 sb gula / gula melaka (depend on you)
1/4 cawan minyak masak
1 1/2 cawan air 
Secubit garam



Cara-cara

Rebus paru selama 20 minit. Biarkan sejuk dan potong halus atau ikut citarasa you all. Ratakan garam dan serbuk kunyit pada paru tadi dan goreng hingga rangup. Toskan lebihan minyak dan ketepikan.

Panaskan minyak di dalam kuali atas api yang sederhana. Tumiskan cili kisar hingga naik minyak dan bau. Masukkan bay leaf, bawang besar, asam jawa, garam, gula dan air dan masak sehingga kering. Betul-betul kering dan naik minyak untuk kali kedua ye kawan-kawan??

Masukkan paru yang telah di goreng tadi dan gaul rata. Sedia di hidang.


Note : Bahan tumisan perlu di masak sehingga naik minyak supaya cili kisar tadi masak secukupnya. 

Saja nak share petua dapat cili kering yang cantik merahnya dan kurang biji. You all mestilah pilih cili yang kerinting sebab cili yang lurus yang cantik rupawan tu pedas sangat rasanya.

Masa potong cili tu potong halus menyerong. I guna gunting. Sebelum rendam ramas sikit bagi biji dia keluar and tampikan. So asingkan lah bijinya tu. 

Pastu baru rendam. I tak suka rebus dan blend sebab nanti bila simpan dalam fridge cili yang di kisar akan membeku. Dan I juga tak suka masukkan minyak masa blend untuk hancurkan biji sebab nanti rasanya tak sedap! Sebab tu I asingkan biji sebelum rendam.

Bila dah kembang cuci cili sambil ramas sikit and cuci dua tiga kali sebelum blend bersama bawang. :)






Makan dengan nasi panas-panas wei... Adoi I pulak yang meleleh air liur ni :)

Selamat mencuba recipe yang you all sememangnya dah tau ni keke!





Love,

Honey

Friday, June 6, 2014

Thursday, June 5, 2014

COUSCOUS GORENG TOMYAM

السلام عليكم
Peace be upon you




Last night I cooked couscous for dinner and I found it was not bad. :)



Ingredients

1/2 cup couscous
3/4 cup hot water
1 tomyam cube
3 cloves garlic (finely chopped)
4 bird's eye chillies (or more for your liking - finely sliced)
2 kaffir lime leaves (finely sliced)
A pinch of salt 
A handful enoki mushroom
3-4 romaine lettuce leaves (shredded)
6-7 prawns (peeled, halved)
2 tubes squid (cut into rings)
2-3 tbsp vegetable oil



Method

Pour hot water into couscous's bowl. Covered and let it sit for few minutes till the water absorbed.

Heat oil in a wok/pan over medium. Add garlic, chillies, kaffir lime leaves, tomyam cube and cook till fragrant. Add in squids and prawns, mix them well and cook for 2 minutes. Add in vegetables, salt and mix them well.

Meanwhile, fluff the couscous with a fork and pour into the pan. Cook till the water absorbed. Ready to serve.


Memang sesuai pada yang nak diet tu :)



Love,


Honey

Wednesday, June 4, 2014

COFFEE O' CLOCK

السلام عليكم
Peace be upon you



Hari ni kita cuti update recipe lah ye? Kita update tentang cerita lain. Sebenarnya dulu I suka jalan-jalan cari makan but rasanya dah dekat dua tahun tak jjcm.

But since coffee shop tumbuh bagai cendawan selepas hujan, I pun start lah balik to jjcm. I would like to try their coffee btw :)

This place located next to Empire Subang and it's called Jibby & Co. It's owned by Najib Abdul Rahman (Serai Restaurant's founder). 


Tempat ni sangat sesuai untuk hang out and borak-borak with bestie sambil minum coffee.

Want to have a cup of hot cuppacino girls? Anyone? :)



Love,


Honey

Tuesday, June 3, 2014

OAT MANTOU

السلام عليكم
Peace be upon you



I made mantou again on last Saturday dipped with chicken curry :)


 Before doubled in size.


Ingredients

3 cups pau flour
1 cup oat
3 1/2 tbsp sugar
1 1/2 tsp yeast
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 tsp bread softener
1/2 tsp salt
1 cup of milk
1/2 cup of warm water
1 tbsp vegetable oil



Method

Dissolved sugar in warm water and add in yeast and let it proof. The mixture will froth and look like beer bubbles.

Combine all the dry ingredients in a bowl and mix them well. Pour in yeast mixture, oil and milk into the bowl and mix until a dough forms and you can start kneading. Knead till smooth and not stick on your fingers.

Let it sit for an hour (covered) to proof. Punch down dough and knead for a minute. Devide dough about 80-100gm each or 8 balls. Make it round and place it in the baking pan. Let it sit for 20 minutes to proof until double sizes.

Make sure the steamer hot enough and steam over high heat for 15-20 minutes. Serve hot with chicken curry :)



After doubled in size. 
Agak kekuningan pulak roti dalam gambar ni mungkin sebab cahaya.



Dapat dip dengan kari ayam punya lah sedap rasanya :)


Selamat mencuba you all!



Love,


Honey