Monday, October 13, 2014

MEE SEGERA KARI SUP

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you



Ye ye I tau memang senang nak masak mee segera. Just campak-campak saja dah siap kan? Tapi dapatkah rasa mee segera yang you all harapkan? 






Bahan-bahan


1 paket mee segera Maggi Big Kari
2 ulas bawang merah (di hiris nipis)
5 ulas bawang putih (di ketuk)
3-4 biji cili padi
1 tangkai daun kari
1/4 cawan carrot (di potong batang mancis - ikut suka)
5-6 biji fish ball 
Tauhu (di goreng dahulu)
2-3 pokok sawi manis
Telur rebus
3 sudu minyak masak
1 1/2 cawan air


Cara-cara


Panaskan minyak dalam periuk di atas api yang sederhana dan tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari dan cili padi hingga naik bau.

Masukkan serbuk kari mee segera dan gaul sebati. Tuang air dan didihkan.

Sementara menunggu kuah mendidih, panaskan air dalam periuk di atas api yang sederhana dan celur sawi manis selama seminit atau hingga layu. Toskan dan rendam sawi yang di celur di dalam air sejuk sejurus saja di tos. Di dalam air didihan yang sama, celur fish ball selama dua minit dan toskan. Di ketepikan.

Setelah kuah mendidih masukkan mee segera dan juga carrot. Masak hingga mee segera lembut dan sedikit kembang. Masukkan fish ball dan kacau sebati. Padamkan api.

Tuang mee segera ke dalam mangkuk. Potong nipis tauhu, hiaskan di tepi mangkuk. Hiaskan juga dengan daun sawi dan juga telur rebus yang telah di belah dua.



Nota : 

Sayur yang di celur akan menjadi hijau dan fresh bila di rendam dalam air sejuk.

Bawang yang di tumis akan menjadikan mee segera anda lebih sedap manakala tambahan daun kari di dalam kuah akan menjadikan mee segera kari anda lebih wangi.

I masukkan bawang putih lebih banyak sebab I sukakannya :)




Sebenarnya I buat ni untuk #sajianmaggi_twt_insta di Instagram. Saja suka-suka memeriahkan majlis dan tak sangka di pilih :)






Selamat mencuba!



Love,


Honey

24 comments:

  1. Tahniah! sebab terpilih untuk prog tu.. :)

    Nice to follow u :)

    ReplyDelete
  2. sdp npkkk...
    mkn time hjan sdp ni...
    tahniah jugak yee..

    ReplyDelete
  3. Whatever that noodle dish is, it looks yummy! You should have a Google translator app on your blog so I can read it in English, ha ha! Have a nice day and week.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Priscilla,

      I do have the translator gadget at the right bar.

      Delete
  4. Salam. Hee nampak mi maggi yang menyelerakan.

    ReplyDelete
  5. salam honey;
    paling tak tahan tgk telur tu...hehehe...
    must try resipi ni honey!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ana,

      You hantu teluq ke? I juga hehehe. Itu telur kampung tau!! :)

      Delete
  6. mi tu kenal dan pinggan tu macam kenal dimana ya...antik sekali

    ReplyDelete
  7. salam. Bundo kalau makan megi.. cili api mesti patah2kan sebatang dua, campak sawi sikit dan pecah telur sebijik. Resepi u ni memang dah power sangatlah ni... Hmm.. sesekali mesti gak nak megi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Bundo,

      Yang penting di tumis dahulu itu yang membuatkan sedap. Bahan lain like fishballs and so on tu tak ada pun tak apa.

      Delete
  8. salam kunjung balas honey, sedap nampak maggi honey akak pun dah lama tak makan maggi boleh try ur resepi mesti sedap

    ReplyDelete
  9. assalam honey,
    hubby akak memang suka masak maggi cara gini kalau mood dia lapar sangat..siap menumis
    bawang cili segala..tapi kalau mood malas akak mendatang rebus magi gitu2 aje lah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Ayu,

      Tumis lebih sedap sebab tu saya suka tumis hehehehe

      Delete
  10. I pun kalau masak mee segeraakan menumis segala. Masuk sayur, fish ball dan apa yg I rasa sedap. Class mee segera ni tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Kak Hazila,

      Itu lah kan? Rasanya menumis lebih sedap kalau masak mee segera kari ni. Eh tetiba terliur pulak terkenangkannya hahaha

      Delete
  11. tahniah kerana terpilih ..hehe..mmg nampak sedap

    salam perkenalan
    jemput ke blog nana :)

    ReplyDelete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.