Peace be upon you
Sudah bersarapan ke you all? ops.. dah pukul 11.30 pagi lah haha. Pasti you all tengah tung tang tung tang di dapur kan untuk makan tengahari. Harini I buat tuna buns.. dah lama tak meroti woiii..
Adapted from : Dayotskitchen
Adjusted by : Honey
Preheat oven at 180c
Bun
Ingredients
300gm Bread Flour (I substitute with plain flour)
210gm 1 egg + warm milk
20gm butter
15 gm sugar
5 gm salt
6gm dry yeast
Mehtod
Mix all the ingredients in a large mixing bowl. Mix them well and place the sticky dough onto slightly floured flat surface. Knead till the dough smooth and not stick on your fingers.
Return the dough into the mixing bowl, cover with plastic wrap and let it sit for 40 minutes for proofing.
Return the dough onto flat surface, punch the gas out and knead for 3 minutes. Shape the dough into 7-8 balls. Flatten each balls and top with tuna filling. Or you can wrap the tuna filling with the flatten dough.
Bake the buns at 180c till golden brown (about 20 minutes).
Tuna Filling
Ingredients
1 can tuna (drain the sauce)
1/2 onion (diced)
1 red chili (roughly chopped)
A pinch of salt
1 tsp black pepper
2 tbsp mayonnaise
Method
Mix all the ingredients.
Selamat mencuba you all!
Love,
Honey
Sedapnya bole try bila rajin ..hehe
ReplyDeleteNmapak terlioq macam ni..kena bikin ini petang...macamana nak pintal tepi tu....
ReplyDeleteGuna doh panjang dua pastu pintal dua-dua tu..
DeleteNampak sedap & chomel. macam sekali ngap saja.
ReplyDeleteDua tiga ngap juga ni sebab besar tu.. nampak je kecil
DeleteSalam Maal Hijrah honey;
ReplyDeletecomei je bun sardine...nampak mcm pie honey...hemmm terliuq!
Salam tahun baru my dear Ana. Maaf ye jika ada terasa hati sepanjang kita berkenalan ni ye.
DeleteCepat lah buat untuk minum pagi hehe
Assalam honey,
ReplyDeleteRajin honey menguli buat roti...ni guna Tangan or mixer?
Maaf ya honey kalau akak Ada salah silap dgn honey...;)
Salam Kak Ayu,
DeleteSama lah saya ye Kak Ayu. Maaf jika ada terasa hati sepanjang perkenalan kita ni. Saya uli guna tangan ler hihihihihihihi
Oiiii berpintal-pintal roti nya....comel mcm sayang je nak makan...nanti boleh try buat lah..entah Jd tak pintalan tu
ReplyDeleteMula-mula doh yang dah di bahagikan tu di gelek sampai 1 cm tebal. Pastu guna lah cawan plastic ke apa ke yang boleh bentuk bulat, then selebihnya di tepi tu lah yang di pintal. Then letakkan di atas kepingan doh yang di tekap dengan cawan tu.
DeleteSalam Maal Hijrah Honey,
ReplyDeleteNampak sedap je! Dapat 7/8 biji ya daripada doh sebanyak tu. Nak kena bajet dgn brp orang nak makan, he he!
Salam tahun baru Mak Aji :)
DeleteSeeloknya Mak Aji gunakan tepung roti ya. Tapi saya punya ni guna tepung gandum aje.. pon boleh hahahaha.....