Monday, April 11, 2016

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI PADI SAMA BELIMBING BULUH

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you









Bahan-bahan

500gm daging salai, batang pinang(di hiris nipis)
6 ulas bawang merah* 
3 ulas bawang putih*
Sebesar ibu jari halia*
Sebesar ibu jari ubi kunyit*
10-15 biji cili padi*
3 batang serai (di titik)
3-4 helai daun limau purut
1 asam keping saiz kecil
8-10 biji belimbing buluh
5 sudu besar minyak masak
3 cawan air
2 cawan santan
Garam secukup rasa




Cara-cara

Panaskan minyak di atas api yang sederhana. Kisar bahan yang bertanda * hingga lumat dan tumiskan bersama serai hingga naik bau dan sedikit keperangan.

Masukkan daging, asam keping, daun limau purut, garam dan kacau sebati. Kemudian boleh masukkan air dan masak hingga daging empuk serta kuah sedikit pekat. Masukkan santan dan belimbing buluh, masak hingga belimbing lembut. Kacau sentiasa bagi mengelakkan santan pecah minyak.
Sedia di hidang.



 





Love,


  Honey  







       
      

4 comments:

  1. menjejes air liur tgok daging tu.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe jangan begitu.. nanti kalau senang masak ya. I pun dah terliur balik bila tengok gambar ni.

      Delete
  2. Aduhai.. daging salai masak lemak ni memang favourite.. dulu satu kawan blogger dari Kuala Pilah selalu bawak balik bila dia balik kampung. Sangat nostalgia, sangat melaparkan! hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang daging salai everyones favorite kan? Eh teringat pulak.

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.