Monday, July 21, 2014

QUINOA DAGING

السلام عليكم
Peace be upon you



Apa khabar you all? Quinoa daging?? Haaaaa selalu dengar Nasi Daging kan? So kali ni kita cuba Quinoa Daging pulak. Tak menyesal cuba sebab sedap wei! Tak makan nasi dah pun tak apa. Quinoa nye cukup lemak, rempahnya terasa dan memang sedap lah! :)
Dagingnya pula cukup empuk dan terasa rempahnya.


Adapted From : Kak Faudziyah
Adjusted by : Honey

Quinoa

Bahan-bahan (Untuk dua orang)

BAHAN A
300 gm daging lembu
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar (belah 4)
5 ulas bawang putih (belah 2)
1 1/2 sudu teh ketumbar biji
sedikit halia
1 sk garam
Air untuk rebusan



BAHAN B
2 sb buttercup (tak guna minyak sapi sebab yang kecik aje dah RM8. Bukan guna selalu pun nanti bazir je. So tukar pada butter)
1 biji bawang besar (dipotong 4)*
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)*
1 sk lada hitam biji *
1 sk jintan manis biji *
3 biji buah pelaga *
5 kuntum bunga cengkih *
1 kuntum bunga lawang *
1 batang kulit kayu manis *
1 helai daun pandan (di simpul) *
sedikit halia (dihiris nipis)*

BAHAN C
1 cawan quinoa
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan air rebusan daging 


Cara - cara
 
Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan rebus selama 45 minit atau hingga daging empuk atas api yang sederhana.

Biarkan sejuk dan potong nipis daging atau ikut citarasa anda. Ketepikan.

On rice cooker and cairkan butter. Tumis bahan yang bertanda * hingga naik bau dan sedikit layu. 

Cuci quinoa dan toskan. Masukkan quinoa ke dalam bahan yang di tumis dan kacau sebati. Masukkan susu cair dan air rebusan daging. Kacau sebati dan tutup. Tetapi quinoa tersebut mesti lah di kacau dengan garpu apabila airnya sudah kering. Biarkan quinoa masak. Apabila quinoa sudah cukup masak biarkan sejuk dan gemburkan guna garpu.


AIR ASAM



Bahan-bahan

   
2 biji cili merah (seeded)
1 inci belacan 

1/2 sk garam
1 sb gula
3 biji cili padi merah (Alaaa yang pedas gile tu, di hiris nipis)
1 sk asam jawa extra adabi (kalau takde gantikan dengan air asam jawa pekat)
1 biji bawang besar (hiris nipis)
1 biji tomato (potong dua dan hiris nipis)

1 sb kerisik
1/2 cawan air masak


Cara-cara

Tumbuk cili merah bersama belacan hingga lumat. Di dalam mangkuk campur ke semua bahan dan gaul rata. Suaikan rasa dan sedia di hidang bersama quinoa daging.




Note : I tak taruk garam dalam quinoa sebab air rebusan daging dah ada garam and butter juga mengandungi garam.

 

Memang lah tersangat heaven dapat makan ni last night dan di gandingkan pula dengan ice lemon tea.. oh heaven! 






Selamat mencuba!




Love,


Honey

4 comments:

  1. Kak pun dah jadi nak termakan-makan sangat quinoa ni sebab Honey duk highlight selalu. Nanti balik kampung nak cari benda ni kat supermarket. Nak cuba juga masak dan rasa..kalau boleh ganti nasi tu eluklah juga..untung-untung turun 10 kilo pun jadi la...Ni puasa siap demam tak leh makan pun..berat baru turun 2 kilo..turun air baru tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Mala,

      Bagus quinoa ni.. baik pada org yang jaga pemakanan and diet. Ia mengenyangkan tapi tidak menggemukkan. Saya pulak now jadi macam malassss sangat nak makan nasi dah bila dah suka makan quinoa ni. Laaaa kesiannya Kak Mala. Now dah sihat ke? Sekarang musim panas kena jaga kesihatan. Minum air banyak waktu berbuka dan sahur. Kalau Kak Mala tak jumpa quinoa di kampun nanti bagitau saya. Nanti saya belikan and pos kat Kak Mala.

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.