السلام عليكم
Peace be upon you
Haaaaa apa itu Quinoa?? Quinoa ialah sejenis bijirin yang pokoknya lebih seperti pokok bayam. Pokok quinoa tidak sama seperti padi atau gandum yang mana pokoknya seperti lalang. Ia mempunyai kandungan protein yang tinggi dan rendah gluten dan ianya sesuai menggantikan nasi sebagai makanan ruji.
Quinoa sangat dihargai kerana nilai kandungan proteinnya
sangat tinggi(12% -18%). Tidak seperti gandum atau beras (yang rendah
lisin), dan seperti gandum, quinoa mengandungi kumpulan asid amino
yang seimbang yang sangat penting untuk manusia, menjadikannya sebagai
sumber protein yang luar biasa lengkap antara makanan nabati (makanan
dari tumbuhan). Quinoa juga merupakan sumber yang kaya dengan serat, zat
fosforus, zat magnesium dan zat besi.
Ingredients
1/2 cup quinoa
1 cup water
3 cloves garlic (finely chopped)
1/2 onion (bawang besar, thinly sliced)
4-5 bird's eye chilies (crushed)
1/2 thumb size shrimp paste
6-8 medium size prawns (peeled, cleaned)
1 handful water spinach (water convolculus)
1/2 handful dried anchovies
1 egg
4 tbsp vegetable oil
Cucumber for garnish
Method
Rinse quino and cook with water in a pot over low heat. Cook till the water absorbed. Once cooked,let it sit for 10 minutes. Fluff gently with a fork. Set aside.
Heat oil in a wok over medium heat and fry the egg till half cooked, set aside. Use the same oil, fry the anchovies till crisp and golden brown. Drain the excess oil and set aside. Use the same oil again, stir in onion, garlic, chilies, shrimp paste and cook till fragrant. Add in the water spinach and mix them well. Cook for a minute.
Add in the cooked quinoa, mix them well for few seconds and finally add in the prawns and half of fried anchovies. Cook for a minute or till the prawns change colour to red. Turn off the heat and pour the quinoa onto a plate. Place the fried egg, remaining fried anchovies, few slices of cucumber and sambal beside the quinoa and serve hot.
Note : No salt needed as the anchovies are salty enough.
Itu ialah Sambal Badjak yang mana I juga menjualnya :) Saja suka-suka and buat tambah pendapatan. Buat masa sekarang I jual area dekat-dekat aje and COD :)
Ini lah dia Sambal Badjak yang I jual. 1st batch sudah habis di jual dan in shaa Allah 2nd batch akan siap pada hujung minggu ni. Kalau you all nak boleh lah place order tapi buat masa sekarang tidak ada penghantaran luar dari Klang Valley lagi. Tunggu bila business dah besar sikit baru buat courier ya? :)
Love,
Honey
Ooo ni kira tayangan saja lah ya.........hehehe
ReplyDeleteTayangan apa Sudais?
DeleteAssalam Honey...Baru kenal dengan quinoa ni minggu lepas... ada org beli kat Sogo..masa tu rasa pelik dgn apayg dibelinya bila ditanya dan diamati namanya quinoa.. ada warna2 hitam ...
ReplyDeleteSalam Kak Mar,
DeleteLaaaa kenapa tak tanya? Saya kan kalau nampak orang beli saya tanya haha. Contohnya sayur cina, saya tanya macam mana nak masak? kiki.
Kalau quinoa yang ada hitam2 tu quinoa merah. Tapi rasanya sama saja. Saya cari yang itu tapi tak ada lah pulak. Tak semua tempat ada.
Assalam Honey,
ReplyDeleteini kali pertama akak dengar benda alah ni..heheh..sabor ajelah kan..
sambal badjak tu sejenis sambal belacan ke?..
congrats..dan maju setapak in menambahkan pendapatan..semuga terus success ya dear..:)
Salam Kak Ayu,
DeleteLaaa ye ke? Belum famous rupanya quinoa ini. Selalu mat saleh makan diaorg buat salad. Masak quinoa dengan air macam masak nasi dan kemudian di gaulkan dengan salad.
Sambal Badjak tu lebih kurang macam sambal ayam penyet tu. Alhamdulillah.. saja suka-suka. Di samping tu boleh juga tambah pendapatan kan? Mana lah tau Dorina's Delight punya sambal ni boleh ke luar negara. Ewahhhhh.. angan-angan tinggi betul!
Belum kebayang, fresh quinoa itu seperti apa. Di sini ada apa tidak, saya tak tahu.
ReplyDeleteEndah,
DeleteIanya seperti hulled millet. Ianya sedap dan boleh menggantikan nasi. Coba cari di pasaraya besar seperti Cold Storage. Ada ngak Cold Storage di sana?
salam honey, tk penah mkn la quinoa ni...sedap ke?
ReplyDeletetp sambal badjak u tu nmpk soooo yuuuuuummmmy! teliuq...hehehehe
Salam Ana,
DeleteSedap! Dua hari lepas buat goreng kampung ni sangat lah sedap! Sama macam nasi goreng kampung cuma tekstur dia halus lah. Kalau ada dekat-dekat sini boleh bagi test sambal tu hehe.
Honey ni, memang pandai pelbagaikan resepi..sedap nampak...
ReplyDeleteKena lah Kak Mala.. asyik nasi aje bosan. Pastu kalau nak buat mee goreng ke koay teow goreng ke kena guna banyak bahan. Hihihi
Delete