Peace be upon you
Bahan - bahan
3 keping ikan tenggiri
1 biji timun tua
4-5 biji bawang merah*
2 biji bawang putih*
10 biji cili padi (atau lebih untuk pedas)*
1 keping asam gelugor
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (atau ubi kunyit)
2 cawan air
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Cara - cara
Cuci bersih ikan tenggiri dan sapukan dengan sedikit garam di kedua-dua bahagian. Ketepikan.
Kikis bahagian luar kulit timun, buang biji dan potong setebal 1.5 cm. Cuci dan ketepikan.
Kisar bahan yang bertanda * dengan secawan air. Tuang ke dalam periuk, tambah serbuk kunyit dan renehkan hingga kuah sedikit kering dan bahan kisar cukup masak.
Tuangkan lebihan air dan santan cair ke dalam periuk, masukkan garam, asam keping dan timun. Masak hingga timun sedikit lembut dan kuah sedikit pekat. Kemudian baru lah masukkan ikan. Masak hingga ikan separuh masak dan baru lah masukkan santan pekat. Perlahankan api dan kacau selalu bagi mengelakkan santan pecah.
Padamkan api apabila kuah mendidih dan ikan cukup masak. Sedia di hidang.
Nota : Jika nak wangi boleh titikkan serai dan masukkan ke dalam kuah.
Love,
Honey
Kakak bukan aje terpikat pada hidangannya tapi juga pinggannya:)
ReplyDeleteKakak minat pinggan lama juga ya :)
DeleteBetul tu..corak pinggan zaman tok nenek dulu...kak ada simpan sekeping dua..
ReplyDeletePinggan lama ni tak lekang dek zaman
Deletesedappppppppppppppppp...
ReplyDeletemakan lak ngan nasik panas2...
menambah2 la pinggan nasiknyaaaaaaaaaa
ngahahahah
Betul tu hehehehe..
DeleteSedapnyaaa...
ReplyDeleteharus di cobain :)
Delete