Friday, February 19, 2016

SAMBAL CILI PADI IKAN BILIS SAMA PETAI

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you




Hari ni nak share recipe sambal cili padi kering ikan bilis. Kadang-kadang dapat lauk sebegini dah cukup dan tak perlu cari lauk lain dah. Makan pula dengan nasi panas-panas kan? Kebetulan hari tu kakak ada bagi petai tapi dah hampir layu petainya sebab tak di masak. Jadi di ambil bijinya saja dan malas pulak rasanya nak kupas kulit putih tu. Semasa di rumah kakak hari tu, separuh dari petainya di masak cara begini juga. Agak terkejut bila anak buah makan sambal ni sebab dia tak makan petai. Entah kenapa dia makan dengan petai-petainya sekali. Sedap pulak rasanya barangkali hahahaha.










Bahan-bahan





1 ½ cawan ikan bilis

1 cawan biji petai

3 biji bawang besar *

Segenggam cili padi hijau *

1 ½ sudu besar gula putih (kuantiti terpulang pada anda)

1 sudu kecil asam jawa adabi

Garam secukup rasa

2 cawan air

¼ cawan minyak masak (atau lebih)

Minyak masak untuk menggoreng








Cara-cara





Rendam ikan bilis dengan air bagi mengurangkan rasa masin. Tapis hingga betul-betul kering. Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan.


Panaskan minyak dalam kuali atas api sederhana besar. Kisar bahan yang bertanda * bersama secawan hingga hancur dan tuangkan ke dalam minyak yang telah panas. Tumis hingga terbit minyak. 


Masukkan lebihan air, petai, garam, gula, asam jawa dan masak hingga sambal betul-betul kering dan terbit minyak sekali lagi. Kemudian baru lah masukkan ikan bilis yang di goreng tadi. 


Kacau sebati dan padamkan api. Sedia di hidang.







Nota : Jika petai agak layu, rendam sebentar dengan air sejuk.








Love,


Honey

 

 

2 comments:

  1. Ngences air liur.. favorite kami.. sekarang dah tak boleh makan petai.. gastrij.. redha je la.. faktor umur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha saya yang tengok ni pon ngences air liur. Baru saya tau kalau gastrik tak boleh makan petai.

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.