السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you
Ini kali kedua buat mee rebus tulang. Sama je resepi dengan kali pertama cuma I ada ubah dari segi kuantiti bahannya.
Peace be upon you
Ini kali kedua buat mee rebus tulang. Sama je resepi dengan kali pertama cuma I ada ubah dari segi kuantiti bahannya.
Bahan-bahan
2 paket mee kuning (di celur)
3 biji bawang besar (di hiris)*
5 biji bawang putih (di hiris)*
5 sudu besar cili kisar(boleh tambah jika nak pedas)
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk kari daging
3 sudu besar taucu *
1 1/2 sudu besar udang kering (di rendam)*
1 1/2 sudu besar udang kering (di rendam)*
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 kg atau lebih tulang lembu (bahagian rusuk)
1kg keledek oren(di potong kecil, di rebus dan di kisar)
1/2 cawan kacang tanah (di sangai dan tumbuk)
2 kiub pati lembu knorr
4 sudu besar atau lebih garam (ikut citarasa)
3 sudu besar gula putih(ikut citarasa)
1 keping gula kabung
1 keping gula kabung
4.5 liter air
3/4 cawan minyak masak
Bahan hiasan
Taugeh
Sawi manis (di celur)
Kek Ikan (di celur, di potong nipis)
Daun sup / saderi (di hiris halus)
Daun bawang (di hiris halus)
Telur rebus
Tauhu goreng (di potong dadu)
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Limau kasturi
Cara-cara
Cuci tulang dengan bersih dan buang lebihan lemak. Rebus selama 20 minit dan buang airnya, ketepikan.
Kisar bahan yang bertanda * hingga hancur.
Panaskan
minyak di dalam peruk. Tumis bunga lawang
dan buah pelaga hingga naik bau. Tuang bahan yang di kisar hingga naik bau dan kemudian masukkan cili kisar serta serbuk kari dan masak
hingga pecah minyak.
Masukkan secawan air bersama tulang dan gaul sebati.
Masukkan secawan air bersama tulang dan gaul sebati.
Tuangkan
lebihan air ke dalam periuk bersama kiub pati knorr dan masak hingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan garam, gula kabung dan juga gula putih. Kacau sebati dan
tutup periuk. Masak hingga daging empuk (I masak lebih kurang 2 jam supaya daging betul betul lembut).
Setelah
daging pada tulang tadi cukup empuk, masukkan keledek yang telah di
kisar ke dalam kuah bersama dengan kacang yang telah di tumbuk. Masak
selama 20 minit atau hingga kuah pekat.
Masukkan mee yang telah di celur ke dalam mangkuk, tuang kuah ke atasnya dan hiaskan dengan bahan hiasan.
Nota :
Bila masak tulang I prefer tutup periuk tu supaya lebih cepat empuk. Jika ada pressure cooker lebih baik.
Tulang di rebus sekejap bagi mengurangkan lemaknya. Jadi tidak lah lemaknya berkeping-keping bila sejuk nanti.
Tulang di rebus sekejap bagi mengurangkan lemaknya. Jadi tidak lah lemaknya berkeping-keping bila sejuk nanti.
Love,
Honey
Assalam Dear,,,
ReplyDeletepagi2 jenguk sini terus rasa lapar..
ok baiiiiiiiiii :p
Salam Julie... Tu lah padahnya hahaha.. Kesimpulannya jangan buka blog waktu pagi hahaha. Selamat Bekerja!
DeleteSedapnya, apalagi dimakan saat hujan...
ReplyDeleteBetul tu :)
DeleteKak kalau buat mee rebus harus masukkan tulang dalam kuahnya. Lebih bangkit baunya..
ReplyDeleteTu lah kan.. saya kalau makan dengan tulang baru puas... hehe
Delete