Monday, February 15, 2016

MEE REBUS TULANG

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you




Ini kali kedua buat mee rebus tulang. Sama je resepi dengan kali pertama cuma I ada ubah dari segi kuantiti bahannya.







Bahan-bahan

2 paket mee kuning (di celur)
3 biji bawang besar (di hiris)*
5 biji bawang putih (di hiris)*
5 sudu besar cili kisar(boleh tambah jika nak pedas)
2 sudu besar serbuk kari daging
3 sudu besar taucu *
1 1/2 sudu besar udang kering (di rendam)*
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 kg atau lebih tulang lembu (bahagian rusuk)
1kg keledek oren(di potong kecil, di rebus dan di kisar)
1/2 cawan kacang tanah (di sangai dan tumbuk)
2 kiub pati lembu knorr
4 sudu besar atau lebih garam (ikut citarasa)
3 sudu besar gula putih(ikut citarasa)
1 keping gula kabung
4.5 liter air
3/4 cawan minyak masak




 Bahan hiasan

Taugeh
Sawi manis (di celur)
Kek Ikan (di celur, di potong nipis)
Daun sup / saderi (di hiris halus)
Daun bawang (di hiris halus)
Telur rebus
Tauhu goreng (di potong dadu)
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Limau kasturi 






Cara-cara


Cuci tulang dengan bersih dan buang lebihan lemak. Rebus selama 20 minit dan buang airnya, ketepikan.
Kisar bahan yang bertanda * hingga hancur.

Panaskan minyak di dalam peruk. Tumis bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau. Tuang bahan yang di kisar hingga naik bau dan kemudian masukkan cili kisar serta serbuk kari dan masak hingga pecah minyak.

Masukkan secawan air bersama tulang dan gaul sebati.  
Tuangkan lebihan air ke dalam periuk bersama kiub pati knorr dan masak hingga mendidih. Setelah mendidih masukkan garam, gula kabung dan juga gula putih. Kacau sebati dan tutup periuk. Masak hingga daging empuk (I masak lebih kurang 2 jam supaya daging betul betul lembut).
 Setelah daging pada tulang tadi cukup empuk, masukkan keledek yang telah di kisar ke dalam kuah bersama dengan kacang yang telah di tumbuk. Masak selama 20 minit atau hingga kuah pekat.
Masukkan mee yang telah di celur ke dalam mangkuk, tuang kuah ke atasnya dan hiaskan dengan bahan hiasan. 


Nota : 


Bila masak tulang I prefer tutup periuk tu supaya lebih cepat empuk. Jika ada pressure cooker lebih baik.


Tulang di rebus sekejap bagi mengurangkan lemaknya. Jadi tidak lah lemaknya berkeping-keping bila sejuk nanti.






Love,

  

Honey 
  

6 comments:

  1. Assalam Dear,,,

    pagi2 jenguk sini terus rasa lapar..

    ok baiiiiiiiiii :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Julie... Tu lah padahnya hahaha.. Kesimpulannya jangan buka blog waktu pagi hahaha. Selamat Bekerja!

      Delete
  2. Sedapnya, apalagi dimakan saat hujan...

    ReplyDelete
  3. Kak kalau buat mee rebus harus masukkan tulang dalam kuahnya. Lebih bangkit baunya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kan.. saya kalau makan dengan tulang baru puas... hehe

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.