Thursday, July 25, 2013

KOAY TEOW KUNGFU

السلام عليكم
Peace be upon you

Hari ni malas lah nak sok sek sok sek. Sebenarnya mood raya takde langsung. Rasa macam biasa aje, yela.. dalam Islam pun tak di galakkan menyambut Aidilfitri secara besar-besaran. Cukup dengan ala kadar saja. Yang patut di sambut besar-besaran ialah Eid Ul Adha.  Ini tidak, time raya posa sume dok pakat tukar segala mak nenek yang ada kat rumah tu. Langsir lah, carpet lah, pinggan mangkuk lah..itu lah ini lah. Lepas raya pun semua dok pakat gigit jari lah sebab duit dah banyak habis kat benda-benda tu semua.Raya tahun ni I just beli kuih dua tiga jenis sudah, sebab my sister pun rasanya beli jugak sebab tahun ni turn dia beraya rumah my parents. Dah balik kampung nanti baru beli segalanya.

Yang ini I taruk banyak sangat telur kui kui kui. Itu yang nampak putih aje.. :)




Gravy
Ingredients

1. 3 garlic cloves (minced)
2. 3 tbs vegetable oil
3. 2 tsp white pepper powder
4. 2-3 tbs fish sauce (depend on you)
5. 1-2 tbs corn starch
6. 100grm boneless chicken (sliced)
7. 5 medium prawns (peeled)
8. 3 kai-lan leaves (chopped)
9. 50gm cauliflower
10.5 cm carrot (sliced)
11. 1 egg (whisked)
12. 1 cup of water


Method

1. Heat oil in a medium wok. Add the minced garlic and cook until brown, add the fish sauce, white pepper and chicken. Cook until chicken color turned to white and pour 1 cup of water.

2. Once the gravy boiled, add those vegetables. Let it boil again and pour the egg mixture (in the same time stir the gravy clockwise).

3. Mix the corn starch with water and pour it into the gravy for thicken and also add prawns into the gravy. Let the gravy thicken and put aside.

Koey Teow
Ingredients

 
1. 200-300 gm thin koay teow
2. 1 egg
3. a pinch of salt
4. 1 tsp sesame oil
5. 1 tbs vegetable oil

Method
1. Heat the sesame and vegetable oil in pan fry.

2. In a bowl whisk the egg, add salt and the koay teow and mix well.

3. Pour into the pan fry and cook for both side. Place the koay teow in a plate or bowl (which one is more convenience to you).

4. Pour the gravy on top of the koay teow and you can eat with sliced of bird's eye chillies + soy sauce.

Note :
 
1. To get crunchy and fresh prawns, add prawns few seconds before turn off the fire.
2. You can add squid as well if you want.


 I yang update entry ni, I pulak yang mouth watery... boleh?? hahahahaha

 Senang aje recipenya and bahannya pun tak banyak. Pastu main campak-campak aje hehe. Bulan puasa ni sure mood malas tu akan datang, jadi buat lah hidangan ni and pasti di gemari ramai :)

Dah penat, tidur lah dia. Pastu biar je mainan and Teddy tu sepah-sepah! Hai lah...

You all nak tau tak???? Budak gedik ni naik atas bumbung last night!! Eeeeee geram betul! Macam mana ntah dia boleh naik ke atas tu pastu siapa ntah ajar dia naik. Kalau tak di ajar and takde kawan yang bawa sure dia tak pandai nye naik atas tu. Patut lah panggil-panggil tak masuk rumah and takde kat luar-luar tu. Selalu ada je dia keluar coz kadang-kadang dia lepak kat rumah jiran sebelah. Kadang-kadang dia main kat bawah kete kat luar tu or kat pokok serai jiran I tu. Nasib baik lah masa I belek-belek pokok bunga kat tepi tu I terpandang kat atas. Ada dia duduk tercongok kat situ. Nak turun udah tak tau!

I pun kena la ambil tangga and panjat ambil dia turun. I pukul bontot dia! Geram sangat. Bila tanya macam mana dia naik and siapa yang ajar, dia tak jawab la pulak. Buat muka bodoh dia tu je.. geram I!

Hari minggu ni apa plan you all? I takde macam biasa (-.-') Dok umah aje ngadap TV, sapu sampah, mop lantai, siram pokok bunga, bubuh baja, main kejar-kejar ngan SNOWY, kemas rumah, cuci baju, lipat kain baju..hahahaha. Selamat berhujung minggu you all! I cuti esok sempena Nuzul al-Quran :)

Love, 
Honey

No comments:

Post a Comment

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.