Monday, July 22, 2013

SELERA KAMPUNG FIXED MY CRAVING

Salam.

Apa khabar you all? You all kan suka panggil hari ni as 'Monday Blues'? But for me it is not 'Monday Blues' tapi 'Black Monday' terus. Punya lah malas nak bangun this morning.. hai lah. Syoknya kalau hari-hari cuti kan? So semalam petang I buat Masak Lemak Pucuk Meranti, Urap/kerabu Pegaga and Ayam Goreng Kunyit. Punya lah berselera I makan, yelah selera kampung lah katakan. Pagi semalam tu I dengar troli budak India yang selalu jalan jual sayur area rumah I. Apa lagi cepat-cepat lah I keluar and panggil. Kebetulan stock sayur I dah habis and malas nak keluar pergi kedai. I suka beli kat dia sebab sayurnya semua fresh and agak murah la.. Dulu budak ni guna guna bag plastic aje mengangkut sume sayur-sayur dia tu. Dia hantar 1 bag besar sayur ke depan pastu dia patah balik ambil satu lagi bag plastic yang dia tinggal kat belakang. Yelah, mana larat nak angkat bag plastic besar gedabak tu sekali gus. Kesian dia..but now dia dah ada troli jadi senang lah, tolak aje! Nanti I ambil gambar dia hehe.

Ni je lah yang ado. Alhamdulillah..
Hari ni nak share recipe urap/kerabu pegaga. I tengok ramai yang guna macam-macam bahan untuk kerabu pegaga ni. Ada yang taruk ikan bilis goreng lah apa lah. Ikan bilis tu kalau buat kerabu mangga sedap lah. Kalau kerabu pegaga macam tak kena aje.. Yelah taste buds lain-lain kan?


Bahan-bahan

1. Segenggam pegaga (I guna pegaga yang besar macam kat atas ni - potong halus)
2. Segenggam taugeh
3. 1/2 cawan kelapa parut
4. 1/2 biji bawang besar (di hiris nipis)
5. 1 biji bawang merah*
6. 4 biji cili kering (di rendam dahulu)*
7. 1 cm belacan*
8. 1/2 - 1 sudu kecil garam (terpulang pada u nak banyak mana)
9. 1 sudu kecil jus limau nipis (kalau takde guna air asam jawa)
10. 1 batang serai (di hiris nipis)

Cara-cara

1. Tumbuk bahan bertanda * . Campurkan ke semua bahan dalam mangkuk bersaiz besar. Gaul rata dan sedia di hidang.

* Dalam gambar lupa nak taruk belacan and serai hehehe.

Note :

1. Taugeh tak perlu di celur sebab nanti dah tak crispy.
2. Kalau nak substitute garam dengan sos ikan pun boleh.
3. Kalau nak tambah 1/2 sudu besar gula pun boleh. Tapi I tak tambah coz tak nak rasa manis.


Geram tengok pegaga ni..besar dan cantik! Sebab tu terus beli hahahahaha

Nampak macam selom pun ada kan? Tapi of course la rasa lain. Nikmatnye la hai makan kerabu pegaga ni semalam.



Makan dengan nasi panas-panas wei.. alahai.. terliur pulak I tengah menaip entry ni hahahaha. Pastu kan you all, ada budak tu tidur laaaaaammaaaa sangat. Dari I mula masak sampai habis masak. Agaknya penat main kat luar tu dari pagi, lepas masuk rumah and makan dia terus tidur. Sampai terjelir-jelir lidahnye hehe

Taring dia belah bawah satu hilang. Tak tau lah hilang macam mana. Takkan di makan dek tikus kot? Nak kata bergaduh tak pulak nampak bulu dia di cobek-cobek. Takkan sebab kadang-kadang I TERsepak dia sampai patah gigi? Hmmm... harap-harap tumbuh la balik taring dia tu. Kesian pulak tengok tak bergigi.


Love,
Honey.

No comments:

Post a Comment

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.