Thursday, August 20, 2015

WHAT IS IN THE PARCEL?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you



I brought a parcel to the office for my breakfast last week. but, what was in the parcel?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 . 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 





Tadaaaaaa... it was Egg Cheese and Fig Sandwiches!! :)




Love,

Honey 


Wednesday, August 12, 2015

KETUPAT DAUN PALAS

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you


Apa khabar? Ingat tak I pernah bagitau teringin sangat nak makan ketupat palas? Last two weeks I berjaya buat hehe. I guna resepi Kak Suriati.


Recipe by : Kak Suriati Ramli
Adjusted by : Honey


Bahan-bahan

4 cawan beras pulut (di cuci dan di rendam at least 1 jam, toskan)
2 cawan santan pekat*
1 cawan santan cair*
1 cawan air*
1 sudu besar butter*
1 sudu besar gula*
1/2 sudu besar garam*
Daun palas secukupnya (di buka dan di bersihkan dahulu)




Cara-cara


 Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam rice cooker dan biarkan sedikit mendidih. Masukkan beras dan kacau sebati. Tutup rice cooker dan biarkan sehingga air kering. Bila air kering, pulut hendak lah di kacau supaya masak sama rata. Biarkan selama 10 minit dan kacau lagi. Switch off rice cooker dan ketepikan untuk menyejukkannya.

Balut pulut dengan daun palas sehingga habis. Panaskan periuk pengukus dahulu dan kemudian baru masukkan ketupat dan kukus selama 30 minit atau sehingga ketupat cukup matang.


Note : I guna rice cooker sebab malas nak jaga api :)

Kalau nak di rebus pun boleh ketupat tu. Rebus dengan air yang di campur dengan santan sedikit.

Kalau ikut Kak Suriati guna 2 cawan santan cair tapi I ganti dengan 1 cawan santan cair dan 1 cawan air sebab tak nak terlalu lemak.





Makan dengan rendang daging podaih and kari ayam pencen. Marvelous! I buat last two weeks sebab jiran-jiran nak datang beraya. Asyik teringat-ingat kesedapannya. :)




Love,


Honey




Bahan-bahan : 4 cawan beras pulut dicuci bersih dan rendam selama 1 jam. Toskan. 2 cawan santan pekat* 2 cawan santan cair* 2 sudu besar mentega* 1 sudu besar gula* 1 sudu besar garam* Daun palas secukupnya, dibuka lebih awal untuk memudahkan proses membalut

Play for free and WIN : http://trkur5.com/125629/2110

Thursday, July 30, 2015

GIANT MUSTARD / SAWI

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you


Sudah tentu you all terkejut dengan title di atas bukan? Lihat namanya saja sudah teruja. Besar mana lah sawi itu yang di katakan GIANT? 

Tidak lah sebesar mana tapi pada mata kasar I memang besarlah pokok dan daunnya. Bila di masak dapat semangkuk sawi tumis.

Kebanyakkan benih yang di semai di makan siput babi bila anak benih sudah keluar. Tapi entah kenapa sepokok ini tumbuh dengan jayanya. Tidak pulak di makan oleh binatang tersebut. Semasa meninggalkan rumah untuk bercuti sempena Hari Raya pokok sawi itu tidak lah sebesar mana. Selepas 6 hari bercuti, sampai saja di rumah terkejut melihat betapa besarnya pokok sawi itu. Hati juga berbunga-bunga melihatnya.

Terima kasih kepada anak jiran yang tolong menyiram pokok-pokok selama I berada di kampung. Sebelum pulang ke kampung sudah di beri upah dan pesan "Siram pokok Acu hari-hari tau?!!" :)


Besar kan daunnya? :)









Love,



Honey
 

Thursday, July 23, 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you


Macam mana hari raya you all? Pasti meriah kan? Hari ni nak share gambar sepanjang berada di kampung saja. Juadah hari raya tak sempat nak tangkap. Entah kenapa takde mood nak buat semua tu. Makan lemang pun malam raya saja masa buka puasa tu. Masa hari raya tak sentuh langsung. Pergi rumah saudara mara hanya makan lauk like rendang and kari itu pun satu rumah je. Rumah-rumah yang lain I hanya minum air je.. But now, craving for those lemang, ketupat especially ketupat daun palas. Kena buat sendiri lah jawabnya.




  Kilang Simen di Kuala Kangsar. Dah macam kat genting pulak  sebab baru lepas hujan.



 Few of our relatives datang buka puasa bersama on 2nd last day of Ramadhan. Di antara menu berbuka ialah :
1. Kari Ikan Bawal
2. Sambal Petai Ikan Bilis
3. Ikan Keli Goreng
4. Asam Rebus Keladi
5. Kerabu Sotong
6. Pucuk Ubi Rebus
7. Paku Rawan Rebus
8. Sambal Belacan
9. Buah Tembikai
10. Air sirap limau, Air Jagung



     Ini pula menu berbuka on last day of Ramadhan (Raya Eve).

1. Lemang (beli je)
2. Nasi Himpit
3. Rendang Daging
4. Ayam Masak Merah
5. Burung Kuak Masak Asam
6. Daging Masak Asam
7. Pucuk Paku Tumis
8. Sirap Limau , Air Jagung



Ini sekitar market. Penuh orang!



   Routine on Raya Eve. Bertungkus lumus buat rendang bagai sampai patah dua papan pemotong lol!



Burung-burung ni my Dad sembelih pada pagi Isnin sebelum I balik KL. Ada 3 ekor kesemunya. I buat masak kari sebab teringin :)
 Santap kari burung kuak dulu sebelum balik KL. If not teringat-ingat nanti. Kenapa makan sorang? Sebab yang lainnya pergi kenduri kahwin while my Mom pulak dah start puasa sunat Syawal.
 Orang malam raya sibuk makan lemang ketupat bagai. We all makan pizza for supper hahaha. Once in a while kan...



The one have to be blamed is my sis in law. Dia buat koay teow/meehoon sup on 3rd day raya. Super delicious! Masih teringat-ingat kesedapannya.




Ko dah kenapa Ben? Tok marah nanti baru tau! Hahaha!






My Mom's rock-melon plant. Jealous I hokay!



Maaf sebab gambar tak memuaskan. 

SELAMAT HARI RAYA
&
MAAF ZAHIR DAN BATIN 






Love,



Honey