Thursday, April 16, 2015

NASI DAGING

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ
Peace be upon you





Recipe adapted from : Intai-Intai Dapur FHA
Adjusted by : Honey





Daging

Bahan – bahan

1kg daging lembu
3 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil lada hitam (biji)
1 biji bawang besar (di belah empat)
5 biji bawang putih
3 cm halia (di hiris nipis)
1 kiub lembu knorr
2 sudu kecil garam
2 liter air



Cara – cara

Cuci daging hingga bersih. Campurkan semua bahan dan masak selama 40 minit atau sehingga daging empuk.

Bila daging sudah empuk, ketepikan air rebusan untuk memasak nasi. Bila daging sudah sejuk, potong nipis. Ketepikan.





Nasi

Bahan – Bahan

400 gm beras (I guna beras biasa)
2 sudu besar minyak sapi
5 biji buah pelaga *
10 biji bunga cengkih *
2 biji bunga lawang *
1 batang kulit kayu manis *
1 sudu kecil lada hitam (biji) *
½ sudu kecil jintan manis (biji) *
1 biji bawang besar (di belah empat) *
3 biji bawang putih (di hiris nipis) *
1 helai daun pandan (di simpul) *
Daging (yang telah di rebus dan di hiris nipis)
2 3/4 cawan air rebusan daging (depend on you)
½ cawan susu cair
Sedikit garam jika perlu


Cara – cara

Cuci beras hingga bersih, tapis dan ketepikan. Panaskan periuk rice cooker (periuk bahagian dalam rice cooker) di atas api yang sederhana dan cairkan minyak sapi. Tumis bahan yang bertanda * hingga keperangan dan naik bau.

Masukkan beras serta daging ke dalam bahan tumisan dan kacau sebati. Masukkan periuk tadi ke dalam rice cooker and tekan butang ‘cook’. Tuangkan air rebusan serta susu cair dan kacau sebati. Masukkan secubit garam untuk rasa. Tutup dan biarkan masak sepenuhnya dan gemburkan dengan garpu bila sudah masak.






Dalca

Bahan – Bahan

1 biji bawang besar (di hiris halus) *
3 biji bawang putih (di hiris halus) *
2 cm halia (di hiris batang mancis) *
2 biji bunga lawang *
1 batang kulit kayu manis *
1 sudu kecil asam jawa adabi
3 sudu besar serbuk kari daging
¼ cawan kacang dhal
300 gm daging (di potong dadu / nipis)
2 biji terung bulat ( di belah enam)
3 biji kentang ( di belah enam)
1 lobak merah (di potong baji)
5 kacang panjang (di potong sepanjang 3cm)
800 - 1000 ml air
½ cawan santan pekat
¼ cawan minyak masak
Garam untuk rasa




Cara – Cara

Cuci kacang dhal hingga bersih dan rendam selama ½ jam. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan yang bertanda * hingga keperangan dan naik bau. Bancuh serbuk kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam bahan tumisan. Kacau sebati dan masak hingga naik minyak.

Masukkan kacang dhal, daging yang telah di cuci serta air, kacau sebati dan reneh hingga kacang & daging empuk. Jika air hampir kering, masukkan sedikit air.

Setelah daging empuk, masukkan semua sayur  kecuali kacang panjang dan juga boleh masukkan santan pada waktu ini. Masak hingga kentang sedikit empuk dan terung sedikit layu, kemudian bolehlah masukkan kacang panjang ke dalam dalca tersebut. Tambah garam dan asam jawa, masak sehingga kacang panjang sedikit layu. Padamkan api.




Air Asam

Bahan – bahan

2 biji tomato (di hiris halus)
10 biji cili padi (di hiris halus)
1 biji bawang besar (di hiris halus)
3-4 biji cili merah (di buang biji)
¼ cawan kerisik
1 ½ sudu besar asam jawa adabi
5-4 cm belacan (yang telah di bakar)
Sedikit garam untuk rasa
2 sudu besar gula
2 cawan air




Cara – cara

Tumbuk cili merah dengan belacan hingga lumat. Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.











 Love,


Honey
 


10 comments:

  1. baru je buat menu ni, northen's fave!

    ReplyDelete
  2. assalam dear.........


    waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... bestnyerrr..sedappp nihh..tgk gambar pun tau..blm lagi makannn... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dear Julie!


      Apa khabar? Sedap.. dah lama nak buat asyik tunda tunda.. dekat sebulan dah. End up buat last Saturday. hehe.

      Tapi kan you, setengah orang tu tak pernah makan langsung nasi daging ni LOL!

      Delete
  3. Honey....lama tak dengar ceritanya....

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Honey...
    Wah sedapnya.............................! tengok pic pun sedap kalo merasa lagilah sedap tu...
    terima kasih utk perkongsian resepi ni Honey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Julie..


      Alhamdulillah sedap.. dah lama nak buat, asyik tunda tunda je. Dulu pernah buat sekali tu yang teringin lagi nak makan. Recipe dalca tu I ikut citarasa I je.. takde refer di mana2. Jadi suaikan lah dengan citarasa you kalau you suka. Jangan lupa mencuba ya.

      Delete
  5. Seperti nasi kebuli ya... sedapnya tak terbayangkan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Endah, sejujurnya saya ngak pasti sama ada nasi kebuli sama seperti nasi daging ini. Mungkin bumbu serta bahannya sama barangkali.

      Delete

Thank you for dropping by and leave comments. If you don't have any blogs, appreciate if you could leave your name instead.